Изследвани са били и премиерът и Оперативният щаб, а пробите им са отрицателни

10 нови случая на коронавирус у нас бяха потвърдени днес. Това прави доказано заразените общо 62-ма. Това стана ясно на брифинга на Оперативния щаб.

От 95 проби, направени във ВМА, четири са положителни. Пациентите са под домашно лечение, обясни ген. Мутафчийски.

В Националната лаборатория са направени 145 проби, от тях 6 са положителни.

По думите му във ВМА има 10 души, в „Пирогов” – двама, в Александровска – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четирима. От Белодробната болница пациентите са оставени под домашна карантина, защото не са имали никакви оплаквания, включително и децата.

„Разписали са декларации. Носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи”, заяви ген. Мутафчийски.

Гешев: Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства (ВИДЕО)

Той обясни, че днес доказано болен от коронавирус е изпратен от Лом в Александровска, което е грубо нарушение на правилата. „Със сигурност прокуратурата се е самосезирала”, каза Мутафчийски.

Изследвани за коронавирус са и премиерът и всички членове на Оперативния щаб. Проби са им взимани в четири поредни дни, съобщи вирусологът д-р Гоцева. Всички проби са отрицателни.

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че ще бъдат добавени още пет държави към списъка със страните, откъдето пристигащите подлежат на 14-дневна карантина- Франция, Швейцария, Германия, Великобритания и Нидерландия.  

 

Стабилно остава състоянието на най-уязвимата към момента пациентка. Освен с коронавирус, 80-ет годишната жена е и с прекаран инсулт. През нощта в „Пирогов” е приета и друга заразена с Covid-19, въпреки че симптомите й са съвсем леки.

„Изпаднала е в паника и няма никакви основания да бъде приета в болница. Много случаи напоследък има - изпадат в паника и неистово искат да влязат в средата на коронавурис инфектирани”, обясни ген. Мутафчийски.

Ще се наложи обаче по-дълга изолация на заразените с вируса. Те трябва да са под домашна карантина минимум 21 дни. Според проучванията на китайските медици  средно толкова са нужни,за да се изчисти вирусът.

„За да се считат за незаразни, т.е. тези пациенти не са в хипотезата на 14 дни престой вкъщи, това много ясно искам да го кажа, а минимум 21 и след това трябва да се докаже с проба, че не са заразни”, обясни ръководителят на Оперативния щаб.

Аплодисменти за медиците ни отекнаха в цяла България (ВИДЕО)

Засега пациентите с по-усложнена клинична картина се лекуват в болница.

„Все още можем да си позволим лукса средно тежките пациенти да ги лекуваме в болница. Дай Бож да не стигаме дотам ,да не можем да ги поемем в болница.

Затова и психолозите съветват - заразените със слаби симптоми да не се поддават на паника, за да не натоварват допълнително системата”, каза ген. Мутафчийски.

„Нормално хората имат нужда от успокояващите думи на лекарите и ако имат симптоми да им звъннат. Тази тревожност ще отмине”, заяви психологът Милена Манова.

На много места по света лечебните заведения вече приемат само най-критичните случаи.

Подкрепа към медиците ни снощи изразиха стотици българи. Точно в 21:00 часа вечерта те ги аплодираха от балконите си в знак на благодарност.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП