Планът им е да шият по 200 предпазни средства на ден

Служители на държавната опера в Бурга се включиха в изработването на предпазни средства в помощ на общинските екип, които работят на „Първа линия“. Вместо костютми за обявената преди дни премиера на балета „Жизел“, гардеробиерките и кроячките изработват предпазни маски за всички, които доставят храна на възрастни и хора под карантина.

“Работим със социалния патронаж към бургаския щаб. Захранихме възрастни хора, захранихме най- вече онези, които обслужват тези хора и са изложени на най-голям риск.Сега искаме да захраним и болници, където има нужда, бърза помощ,всички онези, които са изложени на риск”, обясни Александър Текелиев, директор на Държавна опера – Бургас.

Кирил Домусчиев дарява на държавата лекарства и 5 000 теста за COVID-19 (ВИДЕО)

“В такава ситуация би трябвало всеки един човек да се отзове и така или иначе не може да се състои спектакъла,отлага се за по-нататък и ние присърце приехме всичко това с колежките”, каза Магда Галчева.

„Аз идвам от операта - от театъра и помагам в операта,така, че за мен е добре да свърша едно добро дело”, сподели Недка Иванова.

С удоволствие приемат и нетипичната си работа майсторите, които само до преди седмица кроили сложни модели на сценични костюми. “Това е съвсем различно занимание от това, което ние сме се занимавали досега, но то се свиква бързо/ в началото, купиха някакви маски,видяхме от тях модела,но си ги направихме по-плътни ,онези бяха тънички, нашите ги правим по-здрави и по- плътни, да не пропускат може би вируси”, разказа Кичка Грозева, крояч.

Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19 (ВИДЕО)

Служителите на Операта са си поставили план- да шият по 200 бройки маски на ден от американ и хасе, плат, с който разполагал всеки един театър у нас. “Плата е наш да и много моля да подчертаете,че маските се даряват-маските се даряват- маските не се продават и който чуе,че нещо ,свързано с Бургаската опера се продава, да знае,че е спекула и искат да го излъжат”, заяви директорът на операта.

Всеки ден готовата продукция се предава на служители от общината, които оборудват колегите си, имащи директен контакт с потребите на социални услуги. ”Ако всеки го направи, има толкова много шивашки цехове ,има модни къщи,има цехове, какво ли не? ВСеки,ако направи по 20 маски,защото една такава маска може да се ползва поне 100 пъти значи много хора ще свършим.Сега не е време да хленчим ,да се оплакваме,сега всеки ,с каквото може трябва да помогне-Както му казвам- това е моето хапче за сън.Ако с една маска спасявам 80 д,ши, сещате ли се какво хапче приятно за сън е това?!”, заключи Александър Текелиев.

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП