Премиерът Борис Джонсън заяви, че е наясно че ще има труден период

В последните три дни Великобритания промени драстично подхода си към борбата с коронавируса. Какво става в страната се следи внимателно от всички, защото първоначално подходът беше радикален спрямо останалия свят – никакви ограничания, за да се разболеят максимално много хора и така да се изгради колективен имунитет.

Първи излекуван от коронавирус у нас (ВИДЕО)

Британците продължиха да ходят на работа. Нямаше предписание за затварянето на търговските обекти или освобождаването на служители. Медицинските инспектори казаха, че има 4 етапа на развитие на кризата - задържане, отлагане, изследване и успокояване. "Няма нужда да идентифицираме всеки отделен случай. Свърши и фазата на масовото тестване", каза Крис Уити, главен медицински съветник на Великобритания.

Тонът беше приповдигнат и от Борис Джонсън. Премиерът показа на британците как да си мият ръцете и заяви, че е наясно че ще има труден период. Но страната нямало да прави годишен бюджет съобразен с коронавируса. "Не забравяйте, че пред Великобритания има страхотни възможности. Икономическият ръст е нисък на много места по света. Значи има потенциал нашата страна да направи инвестиции, които да работят в наша полза дълги години", каза британският премиер.

Служители на държавната опера в Бургас шият маски срещу коронавируса

Още миналата седмица във Великобритания имаше въпроси дали това е правилната тактика. Пред Даунинг стрийт 10 имаше дори протест. Събраха се хора, облечени в защитни облекла, които настояваха, че правителството подценява заплахата.

Какво е накарало официален Лондон да смени стратегията? Според публикации в Си Ен Ен и други западни медии - този доклад на водещи учени, поръчан от един от престижните колежи във Великобритания. Докладът е от 16-ти март, изготвен от над 30 медици от цял свят. Заключението им е шокиращо - ако Великобритания не направи нищо за борба с коронавируса, ще умрат 250 хиляди британци. За Съединените щати прогнозата е между 1 милион и 100 хиляди и 1 милион и 200 хиляди смъртни случаи. "Значително ще разширим тестването за болестта, докато достигнем 25 хиляди теста на ден. Ще разгърнем масирана информационна кампания ,за да могат хората да получат всичката информация, от която се нуждаят“, коментира Борис Джонсън.

На 18 март британският премиер обяви че днес, 20-ти март ще затворят училищата. 9 милиона деца ще си останат вкъщи. Спряха да работят музеи и магазини. Затворени са и много метростанции. Кралицата напусна столицата и отиде в Уиндзор. 65 хиляди пенсионирани лекари и медицински сестри бяха помолени да се върнат на работа, за да помогнат за борбата с кризата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП