Този ход на властите идва, след като вчера Италия постави негативен рекорд за най-много заболели

Нови, още по-строги мерки за ограничаване на заразата в Италия. Най-тежко засегнатият регион Ломбардия забранява всякакви спортни и физически дейности на открито, дори и индивидуални. В цяла Италия се забраняват несъществените бизнес дейности. Рестрикциите бяха наложени след като само за последното денонощие там починаха  800 души.

Първа жертва на COVID-19 в Румъния

Премиерът Джузепе Конте нареди прекратяване на всички несъществени бизнес дейности в страната, но не уточни точно кои са съществените. Супермаркетите, аптеките, пощенските клонове и банките ще останат отворени, а общественият транспорт ще продължи да се движи. В телевизионното обръщение Конте описа ситуацията като най-тежката криза в периода след Втората световна война.

„Много италианци са директно на първата линия в болниците, фабриките, аптеките, зад щандовете в супермаркетите. Много италианци са у дома, но те не са неактивни. Те подкрепят другите от балконите си, от прозорците си, пеейки националния химн заедно с тях. Ние сме наистина горди да бъдем италианци и заедно ще преминем през това”, заяви Конте.

В най-тежко засегнатия регион Ломбардия, се забраняват физическите и спортни дейности на открито. Ще бъдат спрени строителните работи, освен тези по болници, пътища и железопътни линии. Всички пазари на открито ще бъдат затворени. Ломбардия е под блокада от 8 март, а правителството се надяваше именно там първо да намалее броят на случаите.

„Ние сме напълно наясно с усилията, които полагат италианците и се опитваме да изградим язовирна стена, за да предпазим бизнеса, семействата и работниците”, допълва Конте.

Нов "черен" рекорд поставиха в Италия - 793 починали за един ден

Испания обяви 32 процента ръст на смъртните случаи и така броят на починалите достигна 1326 души – вторият най-голям в Европа след Италия. 46 милиона души са под пълна блокада в страната и им е разрешено да излизат само за храна, по медицински причини и да разхождат кучетата си.

„За съжаление, най-лошото предстои. Пред нас има трудни дни. Все още трябва да получим най-тежкия удар, най-опустошителната вълна, която ще предизвика лимита на нашия материален и морален капацитет. И на силата на нашето общество”, каза Педро Санчез.

Почти всички световни лидери и политически фигури призовават гражданите си да следват стриктно правилата. Британският премиер Борис Джонсън призова всеки да се включи в героичните и общи национални усилия за социално дистанциране, което ще доведе до спиране на разпространението на коронавируса. Министърът на здравеопазването на Франция, където заразените са 12 500, а починалите 563-ма, критикува онези, които не спазват мерките и ги нарече безотговорни и опасни.

Съседките ни Северна Македония и Сърбия с полицейски час от днес. В македония от 21ч. до 6ч. сутринта, в Сърбия от 17ч. до 5ч. сутринта. Изключение се прави само за служителите на полицията пожарната и спешна помощ.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП