„Оставам тук, защото това е въпрос на достойнство, на престиж и на моята мисия като актьор.“

Въпреки че получава официално писмо от САЩ, че ако до 24 ч. да се върне обратно при семейството си, не се знае кога отново ще може да го направи, Димитър Маринов взима нелекото решение да остане тук, в България, а почитателите му ще имат възможността да продължат да го гледат в уникалното шоу за преобразявания „Като две капки вода“.

„Семейството ми е в Щатите. Имам две малки деца – едното е на 7 години, а другото – на 14 години. Стряскаща беше цялата ситуация и стряскащото беше не ултиматума дали да се върна или не, а незнанието кога ще мога. Дори в момента с шоуто „Като две капки вода“ не в договорни отношения, продуцентът Маги Халваджиян ни освободи и ни каза, че спокойно можем да си отидем, ако желаем. Ще си получим и възнагражденията. Но за мен това е въпрос на достойнство, на престиж и не само – това е въпрос на това, което съм аз и моята мисия като актьор.

Не се стряскам панически от ситуацията. Благодарение на новите технологии се виждам със семейството си. И друг път съм отсъствал от дома, понякога за месец. Този път ще е значително по-дълго, но има неща в живота, които за мен са много по-важни.

Съпругата ми е главен счетоводител на пожарната в нашия град и има страшно много работа, особено сега. Тя е на първа линия, продължава да работи, но когато са й се обадили от щатските власти относно моето завръщане тя е отвърнала: „Аз познавам съпруга си. Когато даде думата си, той няма да я престъпи“.

За политиката на САЩ по отношение на пандемията

„Основната цел на САЩ в момента е да не се всява паника. Ню Йорк вече е епицентър на света. Лос Анджелис, Сан Франциско и другите големи мегаполиси също. Ние живеем на 120 км на юг от Лос Анджелис и не е толкова зле. Цялата идея на правителството там е да се затворят границите на отделните щати, а както президентът Тръмп каза вчера след 12 април ще започне да освобождава поетапно дадени територии, където няма концентрация на заболели от коронавируса. Американците са много сплотени. Аз преживях в САЩ 11 септември. Това което е типично за тях в такива ситуации е, че те буквално работят като един. Иначе мерките са сигурност и там са същите като тук.“

Коронавирусът и мерките у нас

„Очарован съм от действията на българите. Ние си имаме своите страхове, но е нормално. Смятам, че страхът е усещане, не бива да се превръща в състояние, защото тогава идва паниката, а тя е най-лошият съветник за здравия разум.“

За филмовата академия и прогнозите за бъдещето

"Идеята за филмовата академия, заради която аз основно съм тук, в момента е в застой. Надявам се до април, ако нещата се облекчат и може да се съберем, ще бъде прекрасно. Имам няколко идеи за часове по интернет, но нека да изчакаме. Аз в момента съм оптимистично настроен, не съм паникьосан и съм взел решението да остана, защото имам нужда да съм тук."

"В този прекрасен празничен ден за театъра искам да се обърна към колегите си с думите: „Не се притеснявайте, хората имат нужда от вас! Вие трябва да сте на първа линия, както медицинските работници, пожарникари, полицаи и военни. Това е нашето призвание!“