39 000 са починали, като голямата част от тях са в Европа

Разпространението на коронавируса по света продължава. Заразените са вече над 800 000 души. 39 000 са починали, като голямата част от тях са в Европа.

Испания отчете днес рекорден брой жертви, а Франция се надпреварва с времето, за да осигури нужните предпазни средства.

За последните 24 часа в Испания са починали 849 души. Към средата на миналата седмица имаше забавяне в темпото на разпространение на заразата, но вчера нещата отново се ускориха. Основното безпокойство на здравните власти в Испания е, че интензивните отделения вече са препълнени.

СЗО: 92 % от заболелите от COVD-19 в Китай са излекувани

В Италия, точно по обед,  италианските градове и села почетоха паметта на жертвите на COVID-19 и в знак на почит към здравните работници. Знамената пред държавните институции в страната бяха свалени наполовина.

„Тази минута мълчание на кметове, в президентския дворец и също във Ватикана е важен момент за страната ни, с който показваме единство от север до юг и на всички общности, които принадлежат на страната ни“, каза кметът на Бари Антонио Декаро.

Италия удължи поне до 12 април строгата карантина, наложена заради коронавируса.

Франция се подготвя за бързо увеличаване на производството на предпазни маски и респиратори на своя територия. Президентът Еманюел Макрон посети фабрика в западната част на страната и обяви, че са необходими поне 40 млн. маски седмично, за да се покрият нуждите. „Преди кризата, във Франция произвеждахме 3,3 млн. маски на седмица. В края на април ще достигнем повече от 10 млн., което означава, че за няколко седмици трябва да утроим производството“, каза той.

Починалите от коронавирус за ден в Испания достигнаха рекордните 849

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова мерките, предприемани от държавите-членки заради епидемията от COVID-19, да отговарят на основните принципи и ценности на Европейския съюз. Призивът е свързан най-вече с предприетите законодателни промени в Унгария, които дават на премиера Виктор Орбан правото да управлява с укази.

„Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Зачитането на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена“, заяви Ерик Мамер - говорител на ЕК.

Затворени граници, отменени резервации, милиарди хора под карантина - eпидемията от коронавируса нанася и невиждан досега по мащаби удар по авиокомпаниите. От началото на кризата досега са отменени над 2 млн. полета, а по оценка на Международната асоциация за въздушен транспорт секторът ще изгуби 252 млрд. долара само през 2020 г. „Бритиш еъруейз“ стана поредната компания, която спря изцяло полетите си от и до летище Гетуик, в Лондон, а тези от Хийтроу са сериозно намалени. Летището във Франкфурт, което е едно от най-натоварените в света, отчита спад на потока от пътници с над 90%.

Интересен похват е избрала полицията в Непал, за задържане на нарушители на карантината. Служителите на реда използват многофункционални устройства, които наподобяват куки. Те са не само лесни за употреба, но и безопасни, както за полицая, така и за нарушителите, защото осигуряват необходимото разстояние.

Светът е в локдаун - това е един от термините, които се появиха покрай безпрецедентните мерки  около COVID-19. Ако трябва да обясним тази дума, която срещаме все по-често, локдаун означава  извънреден протокол за ограничаване на хора или информация. Използва се също в смисъл на предпазване на хората. В локдаун в момента е и България.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП