Това потвърдиха от Националния оперативен щаб

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

Девета жертва с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби. 207 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури. Излекувани у нас са общо 20 пациенти. Най-възрастният изписан е 80-годишен мъж, а най-младият - на 27. Средната възраст на заразените е 46 години. 

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 13; Бургас – 20; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 8; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 26; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 7; София – 254; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.

МС предлага извънредното положение да продължи до 13 май

Първи случай на заразата е регистриран и в Русе. Става въпрос за 52-годишен  мъж, прибрал се от Австрия. Там той е работил в ски курорт. Мъжът се е завърнал у нас в средата на март, но се почувствал зле преди дняколко дни. Оказало се, че има двустранна пневмония и от белодробната болница в града го насочили към инфекциозното отделение. Той е в добро състояние, а всички лица, с които е контактувал, ще бъдат под карантина. Това заяви на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

А по света вече се правят проучвания дали ваксината срещу туберколоза, която е задължителна в България, наистина може да се окаже преграда за разпространението на новия коронавирус. Учените установяват, че страните, в които има масова имунизация с БЦЖ, случаите на COVID-19 са по-малко.

Продължават и международните усилия за разработване на ваксина срещу COVID-19.

"Ваксината отнема време, а за нея е добре, че вирусът не мутира бързо и сигурно ще има добър ефект", заяви проф. Кантарджиев.

Борисов с емоционално обръщение към нацията

Междувременно от щаба заявиха, че джипитата в Банско спестили на здравните власти важна информация. "Лекарите отричаха да имат такива заболявания, но в края на краищата ние установихме по друг начин, че има 50 човека, които имат вирусно заболяване и си стоят вкъщи", обясни Мутафчийски. 

Местните лекари отричат да са прикривали съмнителни за коронавирус случаи. "Хората звънят, притеснени са, все пак тая цифра страшно много ги протесняв. По надлежен път сме информирали РЗИ за случаи, които са били подозрителни, малко сме обидени от това изказване", заяви д-р Георги Кушлев.

Все пак тези 50-ет души са били изследвани, а резултатите им се очакват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП