Всяка причина за излизане отговоря на съответен номер, от който трябва да се получи разрешение

Навън само срещу SMS. От две седмици съседите ни в Гърция имат право да напускат домовете си, само след като поискат със съобщение и получат по същия начин одобрение и разрешение. Всяка причина за излизане отговоря на съответен номер, а разстоянието, на което имат право да се отдалечават, е 3 километра от дома им.

SMS, съдържащ цифрата 2, последвана от име и адрес – това трябва да направиш, за да отидеш до супермаркет в Гърция. И излизаш, само след като си получил одобрение.

„Отначало беше по-свободно. Призоваваха ни да си седим вкъщи, да не излизаме много. След това се появи хубавото време и те се намериха всички гърци на плажовете. Това се забеляза от властите и затвориха плажовете. Първата стъпка беше това. След това започнаха поетапно да затварят всичко“, разказа Светлана Енева-Скрилис.

 

 

SMS-ите са безплатни. Въвели ги преди две седмици. Като всяко излизане по лична причина, има съответния номер.

„Можеш да искаш да отидеш до аптека или на лекар.  Можеш да отидеш до супермаркет.  Има номер, който е за погребения, кръщенета, които се извършват все още, но там си има вече изискванияИма си номер също за родители, които са разделени и единият родител иска да види детето си. Има за спорт. Спорт и разходка на домашен любимец.“, разказа още Светлана.

След първоначалното подценяване на ситуацията обаче, казва Светлана, отговорността, с която така социалните гърци подхождат в момента, я изненадва. „И говорителят на правителството,  и заместник-министърът на гражданската отбрана казаха следното - мога да ги цитирам почти точно: "Този Великден ще е различен! Няма да ходим на село, няма да печем агнето си навън и няма да ходим на църква!"