Това стана ясно на брифинг

Броят на медиците, заразени с COVID -19 у нас, расте. Те вече са 30 души, а близо 1/3-та от тях работят в Спешна помощ. Общо седем служители на Спешна помощ в София са дали положителни проби за коронавирус. Новината беше съобщена на извънреден брифинг от директора на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област д-р Георги Гелев. 

Още един починал с COVID-19 у нас, 541 са заразените

Първоначално положителна проба е дала една служителка. Веднага са изследвани нейните колеги от същата смяна - общо 101 души. Шестима от тях са дали също положителни проби за COVID-19. Очакват се резултатите на още четирима служители - двама лекари и двама шофьори на линейки.

Заразените са двама лекари, един фледшер и 4 медицински сестри.

В момента тече проучване колко адреса са посетени от двете смени. Вероятно те са се отзовали на повече от 600, които се обследват от столичното РЗИ.

ОНЛАЙН РЕГИСТЪР: Как IT секторът се включва в борбата с COVID-19?

Първият установен случай е на служителка, която е посетила Австрия и не е проявила симптоми, след като се е завърнала. Тя е под карантина в домашни условия. Не е ясно обаче дали тя е нулевият пациент, от когото са се заразили останалите служители, или от болен, когото са посетили на адрес, съобщи още д-р Гелев.

Поръчани са 1000 бързи теста, които ще пристигнат в Центъра за спешна помощ. С тях ще се изследват всички служители на Центъра. Водят се преговори с две болници, в които да се направят и PCR тестове на тези, които са с положителен бърз тест.

Мъж и жена нарушиха карантината, напуснаха страната

"Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца - крайно недостатъчни са. Поддържаме едно ниво около 1000 налични", обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства.

"Всички заразени са с леки оплаквания. Лека кашлица и температура.  Служителката се е тествала в петък за коронавирус и тогава е разбрала, че е заразена. Тя е уведомила своя началник. Имаше две сестри с грипоподобни симптоми, но се оказа обикновен грип. Останалите заразени даже бяха изненадани, че са носители на вируса, почти не проявяват симптоми", обясни д-р Гелев. Той призова и гражданите да не посещават църкви за предстоящите великденски празници.

Изписват от болницата в Плевен 69-годишен пациент, излекуван от COVID-19

Относно парите, които премиерът обеща на всички лекари, които са на първа линия в борбата с коронавирус, д-р Гелев разясни, че 730 служители от Центъра за спешна помощ ще получат такива надбавки, но това предстои да се случи.

Директорът на Спешния център обясни и в какъв ред се разпределят болните. Във ВМА се приемат възрастни пациенти. В Инфекциозна болница  - лица под 18 години, като абсолютен приоритет са децата под 3 години. След тях, заразени с COVID-19, се приемат в "Пирогов", Александровска болница, "Света София".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП