Специален брифинг по темата дадоха вицепремиерът Томислав Дончев, ген. Мутафчийски и главен комисар Николай Николов

"Веднага щом се покаже тенденция, че в България нещата са овладени, бихме могли да предложим отхлабване на мерките, но така, че да няма втори пик или ако има, той да е нисък. Защо се забравя, че в България не се случват зловещи неща и това е благодарение на мерките? Ситуацията в САЩ е крайно неуправляема и ние не искаме да стигаме до такова нещо. Американската система се води една от най-подготвените за посрещане на трусове, но и тя не може да издържи. Ние имаме добри резултати. Каквото искат да си приказват, труповете не могат да се скрият". Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Там бе обяснено и как се разпределят средствата и консумативите за борбата с коронавируса. Разяснения дадоха вицепремиерът Томислав Дончев, ген. Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Дончев към Радев: Командите "кръгом" и "бегом марш" се подават на новобранци

„За съжаление в последно време влизаме в режим да се ползва военна терминология, което е лошо. Днешната среща не е във връзка с това да дадем ответен огън на президента, а да внесем яснота относно снабдяването на болниците със защитни облекла, медикаменти и оборудване", обясни Томислав Дончев.

Главният комисар Николай Николов припомни, че на 17 март премиерът Борисов създаде логистичен център с основна задача да приоритизира разпределението на личните предпазни средства.

„Към момента са разпределени защитни маски за специализиран персонал - 53 975 броя. Това са най-специалните маски за нашите лекари на първа линия. Разпределени са защитни маски за обща употреба - 946 950, без тези от Митницата, които са над 500 000; облекла за специализиран персонал за многократна употреба – 3392 броя; облекла за обща употреба – 10 050 броя; облекла за обща многократна употреба - 40 180 броя; защитни очила - 85768 броя, защитни шлемове - 6000 броя”, заяви Николов.

Освен това е разпределен 158 000 литра спирт за дезинфекция, както и гел за дезинфекция.

Днес ще бъдат разпределени още 1 милион ръкавици, 10 000 от които ще останат в дълбок резерв; 6500 предпазни облекла (1500 от тях отиват в резерв); 19 000 броя предпазни маски (2 000 в резерв); предпазни шлемове – 4 000 броя.

„В повечето аптеки вече има маски и дезинфектанти”, каза още Николов.

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

„Още в първата нощ беше обявено и освобождаването на 8000 костюма от държавния резерв за приемането на първите пациенти”, заяви ръководителят на Оперативния щаб ген. Мутафчийски. „Имаше пътуване на премиера до Турция, където беше договорено едно голямо количество материали в складовете на БЧК, където комисар Николов ги разпределя целево”, обясни още Мутафчийски.

 

 

„Има акцент върху интензивните отделения за приемане на най-тежко болните. По препоръка на щаба здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за претрансформиране на всички болници в страната. Целта беше да се обособят отделения за COVID-инфектирани и достатъчен брой интензивни легла, без да се прекъсва нормалната работа на болниците. Едновременно с това защитни средства се предоставяха на болници, гранични служби и чиновници, които имат чести срещи с граждани. И най-вече на лекарите, защото, ако те се разболеят, това е двойна загуба за населението”, каза Мутафчийски.

По думите му през това време се изграждаха Национална лаборатория и лаборатории в Плевен, в „Пирогов”, в РЗИ-София, в Бургас, в болница „Софиямед”. Скоро предстои откриване на лаборатория и в Пловдив.

„Това разширява възможностите за тестуване на населението с надеждни методи. Протече анализ как се отразява карантината на болниците, защото плановата дейност е забранена. Това нанесе големи загуби на лечебните заведения. Ако няма пациенти, те няма как да изкарват пари”, коментира още шефът на ВМА. По думите му обаче за миналия месец болниците са си получили парите.

В резултат на този анализ здравното министерство и НЗОК са взели решение на всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено 85% от възнаграждението на базата на минали доходи, дори без да е отчетена дейност.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП