Очаква се Борисов да поиска гаранции, че пред храмовете няма да има струпване на хора

Премиерът Бойко Борисов се срещна със Светия Синод. Повод за разговора бяха предстоящите празници Цветница и Великден. 

Службите за Великден ще бъдат пред храмовете, ще се излъчват онлайн

Срещата в Синодалната палата започна минути след обяд. Тя беше предшествана от извънредно заседание на митрополитите на Българската православна църква. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Министър-председателят Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки. „От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.

Преди срещата Борисов проведе телефонни разговори с някои от митрополитите. Той е подчертал необходимостта от налагането на по-строги ограничения по време на великденските служби.

Патрирах Неофит: Ще се стараем да удовлетворим всички страни

В началото на миналата седмица патриарх Неофит и митрополитите се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев и началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. След срещата стана ясно, че църквите остават отворени, а служба на открито ще има само на Великден, както е по традиция.

Бяха дадени и инструкции свещеници и полиция да следят за струпване пред храмовете, както и да има разстояние между гражданите. Големите служби ще бъдат предавани и онлайн.