Целта му е да се избегне максимално физическият контакт с опасните повърхности

Архитекти в помощ на битката срещу коронавируса. Двама млади дизайнери от Великобритания изобретиха приспособление, с което може да се отварят врати, без да се докосват дръжките. Целта е да се избегне физическият контакт с опасни повърхности.

В ТЪРСЕНЕ НА ЗАЩИТА: Баща изобрети предпазна капсула за бебето си (ВИДЕО)

Идеята хрумва на младия архитект Иво Тедбъри, след като си дава сметка колко общи повърхности, върху които живее вирусът, сме принудени да докосваме всеки ден.

„Живея в жилищен блок и бях силно разочарован от броя на вратите между моя апартамент и външния свят. Ако излезете до близкия квартален магазин, може да се окажете със замърсени ръце само за 30 секунди. И тогава се замислих – как с уменията, които имам, мога да предотвратя този досег”, обяснява Тедбъри.

Българско медицинско изобретение в борба с COVID–19 (ВИДЕО)

Мъжът бързо разработва 3D проект и споделя идеята със свой колега от школата по архитектура в Бартлет. Така двамата се заемат да помогнат в битката с COVID-19 с това, в което са най-добри.

„И двамата имаме достъп до 3D принтери, така че можем да изпробваме дизайна доста бързо. Фреди свърши чудесна работа в оптимизирането на дизайна за бърз печат и окончателен монтаж”, допълни Тедбъри.

Френски сладкар „превърна“ COVID-19 в апетитен шоколадов десерт (ВИДЕО)

3D проектът бързо оживява и двамата дизайнери успяват да създадат различни приспособления към дръжките на вратите за „свободни ръце”. Отпечатването на всяко устройство отнема по-малко от 3 часа, след което за около 30 секунди може да се монтират адаптерите към вратите в домовете ни, офиса и дори в магазини, аптеки и банки. Така може да се намали до минимум опасността от разпространение на вируса в ежедневието.

„Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към стандартна дръжка на вратата с помощта на две кабелни връзки. Така можете да отворите вратата с лакът”, обяснява архитектът.

Учени отговарят създаден ли е коронавирусът в лаборатория

В безплатната платформа Hands-Free Architecture е публикуван и инструктаж, който да помогне на всеки сам да инсталира адаптерите в дома си.

Засега архитектите предлагат два дизайна, но са готови да разработят и други варианти на Hands-free адаптерите. Формата и размерът ще зависят от вида на дръжките, към които ще се добавят. 

Американското разузнаване предупредило още през ноември за опасна болест в Ухан

Сега целта на двамата архитекти е да привлекат към каузата си още изобретатели.

„Това е една малка провокация – да обедним в едно усилията и уменията на повече архитекти и дизайнери, така че да изградим една „чиста” околна среда за нашите ръце и да направим по-безопасни пространства”, добавя Хонг.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП