Очаква се по празниците много хора да пренебрегнат изискванията за социална изолация

От утре излизаме навън само с предпазни маски. Новото затягане на мерките е заради топлото време и празниците Цветница и Великден.

Очаква се много хора да пренебрегнат изискванията за социална изолация, а това ще доведе до бум на заразените.

Носенето на маски - задължително от 12 април

Включи се и жандармерията. Изградени са КПП-та пред ромските квартали. Патрули обхождат парковете, а пред църквите има засилено полицейско присъствие.

661 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. За съжаление има и две нови жертви - жена от София с прекаран инсулт и мъж от Пловдив, страдал от хипертония. И двамата на 73 години. Така общият брой на починалите става 28.

Още двама с COVID-19 са починали у нас, заразените са общо 661

А в ранния следобед здравният министър издаде заповед - от 12 април всички, излизащи от домовете си, трябва да имат предпазно средство, покриващо носа и устата. Освен маски, могат да се използват кърпи или шалове. Те ще бъдат задължителни на закрити и открити обществени места - като улици, магазини, градски транспорт, както и в църквите и манастирите. Подобна заповед имаше и в началото на миналата седмица, но беше отменена ден по-късно с мотив, че липсвал консенсус в обществото.

Слънцето и хубавото време се превръща във враг номер 1 на мерките, твърдят от щаба. А малкият брой болни у нас създавал изкуствено успокоение.

Борисов: Навън - само с маска или шал

"С оправяне на времето се наблюдават множество групи, които се движат съсвсем свободно с бири в ръка или без бири в ръка, което е силно обезспокоително", заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

"Усещането ми е, че си мислим, че това ще свърши. Усещанието ни е, че едва ли не е шега. Затова от утре маските отново стават задължителни при излизане от вкъщи. Всеки може и да си ушие, ако иска. В края на краищата може да сложи един шал през носа, ако толкова пък няма. Ние насмогнем ли на маски, финансовият министър има готовност да платим за тези, които нямат възможности и да раздадем безплатно", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Страната ни вече работи и по създаване на собствено производство тестове. А дотогава, за да бъдат обхванати повече хора, се въвежда нов подход - т. нар. метод на пуловете.

Изписаха пациент, излекуван от COVID-19 след тежко боледуване, от болница в Пловдив

"Ако трябва да се изследват 100 материала от болни, от които очакваш 5% да са положителни, тогава може да се направи следното - събираш пет материала и когато в тези 5 имаш положителен, изследваш поотделно петте, за да разбереш, в кой от тях е болният", обясни проф. Тодор Кантаджиев.

Държавата въвежда и нова еднократна помощ - тя ще е за семействата с деца и ще е в размер на 375 лева.

"С тази мярка ние подкрепяме работещите родители. Тези, които в момента нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си", обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Отпускат еднократна помощ на родителите в принудителен неплатен отпуск

За да отговарят на критериите, семействата трябва да са с доход до 610 лева месечно на член от семейството и да не получават други социални помощи, освен детски надбавки.

А в навечерието на Възкресение премиерът отново призова хората да отбележат празника вкъщи.

"И аз самият в 12 часа на Великден ще изляза на двора и ще викам колкото имам глас "Христос Воскресе", да го направим всеки от тераса, от двор, от вкъщи пред иконата, където намери за добре. Убеден съм, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере за това, че сме действали умно", призова Борисов.

А от кабинета отчитат спад на безработните за сметка на повече фирми, възползващи се от схемата 60 на 40. Само за 9 дни по програмата са кандидатствали 2 016 работодатели с над 30 хиляди служители. А за трети пореден ден се наблюдавал спад на кандидатстващите в бюрата по труда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!