В района на „Александър Невски“ полицейското присъствие е засилено

Християнският свят посрещна светлия ден - за православните - Вход Господен, за католиците - Възкресение Христово - под безпрецеденти мерки срещу пандемията. Храмовете оснатаха почти празни, а иконите бяха стриктно дезинфекцирани преди тържествените служби. Така ще бъде до идната неделя - Великден. Медиците предупреждават, че следващите две седмици ще бъдат критични и ни помолиха да си останем вкъщи.

Въпреки празника храм-паметникът „Св. Александър Невски“ остана почти празен през целия ден. Голяма част от хората послушаха призива и си останаха вкъщи. А тези миряни, които влязоха в него, за да се помолят и да запалят свещ трябваше да бъдат задължително с маска, а ръцете на всеки един от тях се дезинфекцираха стриктно на входа.

И Руският патриарх призова за църковни служби без миряни

 

 

Храм-паметникът "Александър Невски" осъмна при засилено полицейско присъствие. Миряните обаче бяха единици. Патриаршеската литургията беше оглавена от Негово светейшество патриарх Неофит, заедно с митрополит Антоний и епископ Герасим. Въпреки че "Александър Невски" остана полупразен, някои от вярващите предпочетоха да почетат празника в катедралата, въпреки засилените мерки..

Контролът на място беше повишен - допускаха се само хора с предпазни средства, беше осигурен дезинфектант, спазваше се дистанция. Не се раздаваха върбови клонки. А преди литургията, митрополит Антоний призова българите да бъдат силни, за да се справят с настоящата криза. „Въпреки многобройните апели от страна на властта и медиците, обаче, в столичня храм “Света Неделя”, службата се проведе вътре в сградата, а присъстващите миряни се причестяваха с обща сребърна лъжичка”, каза митрополитът.

Затегнати мерки и в останалата част от страната. Храмовете в област Бургас бяха дезинфекцирани по два пъти през изминалата седмица, за да бъдат готови за празниците. А тази сутрин бяха дезинфекцирани и иконите в църквата “Св. Св. Кирил и Методий”.

Тази година не се раздават върбови клонки и цветя. По традиция обаче патриарх Неофит оглави богослужението за Цветница. 

ЦВЕТНИЦА В БУРГАС: Спазват ли се мерките за безопасност в храма?

НА ЛАЗАРОВДЕН: Действат ли мерките в храмовете? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!