Той издаде заповед всички служби да бъдат отслужвани без вярващи

Руският патриарх Кирил издаде заповед всички служби в Московска епархия за Страстната седмица и Пасха да бъдат отслужвани без присъствието на миряни, предаде БГНЕС.

Цветница в столицата - под знака на извънредното положение

"През последните седмици първопрестолният град и Московска област беше обхванат от тежка болест, погубваща здравето и отнемаща живота на хората. Лекарите, които предприемат много усилия за победа над болестта, подчертаваха и подчертават, че основното средство срещу нейното разпространение, и в резултат гибелта и тежките последствия за здравето на множество хора, е "социалната изолация". Тоест неотлъчното пребиваване в своите домове. В тези условия, грижейки се за живота и здравето на хората, Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил с болка в сърцето призова православните християни, изпълнявайки предписанията на санитарните власти, да се въздържат от посещение на храмовете и да останат в своите жилища, извършвайки домашна молитва и да наблюдават богослуженията по телевизията", се казва в посланието на патриарх Кирил до клира на епархията.

КАТОЛИЧЕСКИЯТ ВЕЛИКДЕН: Празни храмове и чествания в изолация по цял свят (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди два дни Московска патриаршия разпореди всички монаси и монахини в манастирите в руската столица да бъдат изследвани за коронавирусна инфекция. Общо в Москва има петнадесет мъжки и осемнадесет женски манастира, в които живеят около две хиляди монаси и монахини, включително послушниците. 

Богослуженията в Гърция ще се провеждат при затворени врати

В руската столица заразените от коронавирус са над 10 000 души, а починалите 58. Всеки ден в Москва се заразяват над 1000 души. Починалите от COVID-19 в света са над 110 000, а заразените 1.8 млн. души. В България починалите вече са 29.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!