От сутринта служители на реда следят за спазването на мерките

Православните християни отбелязват днес големия празник Вход Господен, по-познат като Цветница. Тази година за първи път няма да има раздаване на върбови клонки в двора на църквите. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и българският патриарх Неофит.

Празнуваме Цветница!

Храм-паметникът "Александър Невски" осъмна при засилено полицейско присъствие. Десетки служители на реда следяха обстановката около катедралата, а на обществените части беше извършена дезинфекция.

Патриаршеската литургията беше оглавена от Негово светейшество патриарх Неофит, заедно с митрополит Антоний и епископ Герасим. Въпреки празника, "Александър Невски" остана почти празен. Малцина миряни решиха да отбележат Цветница в катедралата.

ЦВЕТНИЦА В БУРГАС: Спазват ли се мерките за безопасност в храма?

Всички мерки за сигурност бяха спазени - допускаха се само хора с предпазни средства, беше осигурен дезинфектант, спазваше се дистанция. Не се раздаваха върбови клонки и цветя.

А преди литургията, митрополит Антоний призова българите да бъдат силни, за да се справят с настоящата криза.

"Искам да призова всички хора да съдействат на държавата относно мерките, които са предприети за борба с коронавируса", заяви той.

Репортер: Лилия Мустакова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.