Вижте какво казаха д-р Гергана Николова и проф. Атанас Щерев

 „Трудно е да консултираме пациентите по телефона. Губи се живата връзка. Повечето се плашат, че са заразени дори, когато ги боли зъб. Много от хроничните заболявания остават на заден план, което е лошо. Пациентите се страхуват само от COVID-19. Постоянно чувам „Имам ли коронавирус, тъй като ми е високо кръвното?, Имам стягане в гърдите – това коронавирус ли е?““, заяви в ефира на „Неделята на NOVA" общопрактикуващият лекар Гергана Николова. 

Възможно ли е изграждането на колективен имунитет срещу COVID-19?

„Нашата болница работи в противоепидемичен режим. Не можем да спрем ражданията, диагностиката на начална бременност, лечение на ракови заболявания. Вирусните и бактериалните инфекции по време на бременност протичат по-лошо. Това е било така винаги. Знаем, че инфекциите водят до по-чести спонтанни аборти и преждевременно раждане“, каза Атанас Щерев, генеколог.

ЛЕКАРИТЕ ПРИЗОВАВАТ: Следващите 2 седмици са критични, нека си останем вкъщи!

Зрители на NOVA имаха възможността да зададат въпрос на специалистите. Вижте някои от тях и какво отговориха лекарите в студиото на предаването. 

- Колко е опасно отлагането на ваксините при бебетата?

„За да се ваксинира едно бебе, трябва да сме сигурни, че то е абсолютно здраво. Няма как да сме сигурни, че средата, в която то живее, е здрава. Важното е да не направим по-голям проблем. Ваксините ще бъдат наваксани, когато е възможно. Повдигнали сме въпроса за женските консултации", обясни д-р Гергана Николова

- Кога ще бъдат възстановени ин витро процедурите?

„Писахме писмо от името на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве за определена категория пациенти. Става въпрос за пациенти над 39 години, с повтарящи се спонтанни аборти, при които няма как да бъде отложено лечението", каза професор Атанас Щерев. 

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!