Темата коментира началникът на детското отделение към Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров

„В момента най-адекватно от всички се държи Българската православна църква, която остави храмовете отворени. Това са местата, където хората могат да отидат и да се проепидемичат. Там трябва да отидат тези, които са най-млади и най-здрави, а тези, които са по-възрастни и болни – нека не отиват“. Това заяви началникът на детското отделение към Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров в студиото на „Неделята на NOVA“.

Борисов към доц. Мангъров: Говорим за едно и също - ти по един начин, а Щабът - по друг

„За да се спре COVID-19 трябва поне 70 на 100 от хората да го прекарат. Повечето от тях няма дори да разберат, че прекарали заразата. Хубаво е да се започне от младите, здрави и силни хора, защото те ще го изкарат без да имат някакви трайни увреждания“, категоричен бе той.

ОТ МЕДИЦИНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА: Как се справяме с извънредното положение?

По думите му повторното заразяване с коронавирус е невъзможно. „Такова нещо няма. Който го твърди – не си е чел учебниците. Особеност на коронавирусите е, че те могат да се отделят дълго време след като е настъпила сероконверсията, т.е. след като човекът вече си е изработил антитела и е оздравял“, обясни Мангъров. И допълни: „Ако изписан пациент е с отрицателни проби, но след това има положителна, това не означава, че той се е заразил пак, а просто продължава да отделя този вирус“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!