Трудово-правни съвети в условия на криза

„Ако на работник бъде предложена опцията да прекрати договора си по взаимно съгласие, то има голяма вероятност той да изгуби голяма част от своите права, свързани със заплащане на отреденото обезщетение. Ако работодателят има възможност да прекрати трудовия договор на друго основание, ние съветваме работникът да не приема прекратяването по взаимно такова“. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Николай Стоянов, главен юрисконсулт на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труд“.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

Стоянов обясни, че най-честите основания за прекратяването на трудовите взаимоотношения са съкращаване на щат, намаляне обема на работа и закриване на част от предприятието. Тези случаи са най-относими към настоящата ситуация.

„Прекратяването на трудовите договори не се регистрира никъде. Ние съдим по сигналите, които постъпват при нас. Те са главно за заплащане на работните заплати от последния месец и за заплащане на обезщетението, което дължат работодателите“, допълни той.

По думите на Стоянов, работодателите имат най-голяма изгода да прекратят договорите по взаимно съгласие, защото по този начин те няма да дължат пари за обезщетение заради липсата на предизвестие за прекратяването на отношенията. Няма да дължи обезщетение за оставане без работа до 1 месец, каквото е основанието при прекратяване поради по-малък обем на работа.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!