Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 - тези, които се дължат от страна на работодателя. 

Правната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев  от ДПС - така държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60 на 40. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след днешното заседание. До момента 344 фирми са кандидатствали по тази мярка, а обхванатите работници са над 4 000

.

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Ресорната комисия в НС прие актуализацията на бюджета

„Решихме да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, коментира Менда Стоянова.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още тя.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни тя.

Хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се ще имат възможност да вземат безлихвен кредит до 1 500 лв. за три поредни месеца. Гратисният период за внасяне на заема е от 3 до 5 години, а срокът за погасяване - 10 години.

"При забавяне на плащанията по кредити и лизинг няма да се начисляват лихви", съобщи председателят на бюджетната комисия.

От безлихвено финансиране до 100 000 лв. ще може да се възползват малките и средни предприятия. Тук също важи срок за връщане 10 години.

"Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.

Схватка в НС заради извънредното положение и бюджета (ОБЗОР)

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

Спира се и изплащането на субсидиите на политическите партии за периода на извънредно положение, а парите ще се използват само за борба с коронавируса.

Всичко това се случва на фона на тревожна статистика за безработицата у нас. От началото на извънредното положение, регистрираните в бюрата по труда са 40 000 .

„Конкретно миналия петък са 5 000, които са заявили, че е заради извънредното положение“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За тях има още една възможност. За срока на извънредното положение хората на борсата могат да започнат работа на трудови договори в сектора на селското стопанство, като това дори няма да прекъсне изплащането на обезщетенията им.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си