„Нека не се отчайваме, защото Бог няма да ни забрави”, смята още той

Животът в пълна изолация не е чужд зад стените на манастирите. Векове наред предците на архимандрит Йоан от Правешката света обител са живели в пост и молитва. Те са свещници от 300 години насам.

Архимандрит Йоан бил сигурен, че ще прекъсне родовата традиция заради времето, в което се ражда. През 1956-та година кандидатства философия, взима изпита, но не го приемат заради родословното му дърво. Тогава решава да стане учител по математика.

„Математика и вярата са едно и също. Аксиома”, смята игуменът на правешкия манастир „Св. Теодор Тирон” архимандрит Йоан.

Какви са извънредните мерки за сигурност в Рилския манастир? (ВИДЕО)

Жени се, има деца, но божият промисъл не го напуска. Мисълта да стане свещеник живее в него. Когато изгубва съпругата си избира пътя на монашеството. Става монах в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон” преди 20 години.

В днешните трудни времена на изпитания Архимандрит Йоан призовава да не се плашим, защото смята, че кризите са дар.

„Този празник ще го запомним като малко по-различен от останалите. Нека не се отчайваме, защото Бог няма да ни забрави. Той ни праща временни изпитания. Това става, за да ни се покаже, че въпреки напредъка в технологиите, виждаме нашата немощ и колко сме слаби. Не сме толкова силни, за колкото се мислим”, добавя той.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.