Игуменът на обителта споделя, че отдавна не я е виждал толкова празна по това време на годината

Допреди Цветница, най-голямото притеснение беше евентуалното струпване на много хора в храмовете, такова обаче нямаше. За извънредните мерки за безопасност в най-голямата света обител и за организацията по места, разказва Екатерина Николова.

Иванов: Няма да се допуска безцелно движение на хора по празниците (ВИДЕО)

Игуменът на Рилския манастир дядо Евлоги отдавна не е виждал обителта толкова празна по това време на годината. Очаква малко гости и за Великден.

„За нас, разбира се, най-важната защита е от Бога. С искрена вяра да посрещнем Възкресението, дали ще бъде вкъщи, в домовете, пред домашните икони. Този вирус сега е невидим, но съществува и го усещат много хора”, смята игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий.

Нощувките в храма са забранени. За първи път от много години насам, стаите в Рилския манастир за миряни ще останат заключени.

„Обявили сме го в сайта на светата обител. Когато отмине епидемията, всеки е добре дошъл, както е било винаги досега”, каза дядо Евлогий.

Мерките по Великден в манастира ще бъдат строги. „Създали сме организация, храмът се дезинфекцира по няколко пъти на ден, ще се влиза през централния вход, а ще се излиза през един от страничните - при южната порта на храма, за да няма напрежение”, обясни игуменът.

Останаха ли празни храмовете на Цветница?

И този Великден възкресната служба ще бъде извършена в храма, но ще има специален кордон за свещениците. Миряните ще бъдат допускани в обителта, но е желателно да са с предпазни маски.

В Църквата „Успение Богородчно в Благоевград“ организация също е създадена. „Литургия вътре в олтара ще има само за свещенството, всичко останало е изнесено отвън. Всички свещници ще ги изведем пред храма. Помазването също сме го направили, както трябва. Няма да се промушваме под масата, няма да се целуват и иконите”, разясни отец Андон Шавулев.

Свещениците съветват всички, които все пак решат да отидат до храма, да носят маски и да спазват отстояние един от друг.

„Тези, които се чувстват по-немощни, по-добре да останат по домовете си. Могат да гледат светата литургия, която ще се излъчва от „Св. Александър Невски”, а които дойдат - да са дисциплинирани”, призова отец Шавулев.

Свещениците призовават хората към смирение и молитва.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!