Отец Константин е единственият монах в манастира „Свети Пантелеймон“ край старопрестолния Велики Преслав

Разказ за едно дело, от времето на цар Борис Покръстител. Манастирът "Свети Панталеймон" в местността Патлейна - там монархът се е оттеглил след престола. А днес в светата обител един сам монах се опитва да върне блясъка й след прищевките на времето. 

"Вярата е тази, която крепи човека. И вярата е тази, която го пази от всички врагове, от войни, от земетресения, от потоп, от болести и от каквото и да кажем", казва йеромонах  Константин.

Отец Константин е единственият монах в манастира „Свети Пантелеймон“ край старопрестолния Велики Преслав. След 16 години послушание в различни манастири, той поел отговорността да върне блясъка на светата обител.

Архимандрит Йоан: Не сме толкова силни, за колкото се мислим (ВИДЕО)

"Направо се подстригах и за монах тука. Дядо Кирил го беше малко страх – като го видя, да не избягам, но на мен ми беше ясно за какво е – аз, ако исках, може да отида някъде и на построен манастир. Пък аз си бях на Света Гора на построен манастир кажи-речи, така че го приемам като алтернатива някаква, като развитие – да мога да видя с какви духовни сили разполагам", спомня си той.

Манастирът е основан в местността Патлейна в края на ІХ век, а сред ктиторите му е и Цар Борис Покръстител. "Сестрата на цар Борис започва да организира събирания.  Тя се връща като покръстена, като разменят пленници. И лека-полека се създава една общност, която се събира тука. В последствие се основава и манастир, рзказва отецът.

Мястото е сред основните огнища на духовната и културна просвета на Средновековна България.

Йеромонах Константин разказва, че първите преписи на книгите, които носят учениците на Светите Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий - стават тук. Дори самите Климент и Наум за кратко време са били тук.

Съвеременната сграда на манастира е с близо 200 стаи. Построена е през 40-те години на миналия век, но след края на Втората световна война е одържавена и дълги години е била почивна станция. Сега отново е собственост на църквата, но състоянието й е плачевно. Нещо, което не плаши отец Константин."На Света гора и там манастирът имаше доста проблеми...през тези години, които прекарах, видях как манастирът ми почти на 90% израстна пред очите ми и си казах – щом там може, и тука може."

Бачковският манастир с опит за рекорд по боядисване на яйца

Връщането на блясъка на обителта иска сериозна ръка – както на духовник, така и на майстор. "Имаме електрожени, дрелки, фрези, къртачи – абсолютно всичко, защото като ми трябва някоя дребна работа да свърша – няма кой да я свърши.Тази стойка съм я правил лично аз, по-нататък ще сложа табли и с дърворезба, за да стане по-красиво", казва отецът.

Вече има план за укрепване на сградата, които е подарен от строителна фирма. И се надяват от тая пролет да започнат и ремонта. Както и който може – да откликне, да се обади, да дойде до манастира – с 5 лева да помогне, една керемида да купи за покрива пак ще е голяма полза.

През това време – отец Константин продължава да службите в манастирския параклис. "Единенията с Бога значи безсмъртие и много хора се обърнаха към Бога и тези, които малко поотстъпиха, може би са много малко. Повечето хора, които усетиха нуждата от Бог – по телефон ми се обаждат, питат ме – искат беседа", обяснява йеромонахът.

Манастирът пази рецепти за лечебен елексир, мед и свещи. Но не те носят чудото. "Бог е достатъчно силен – както пише в 9 псалом: и когато нашата вяра е много силна, тогава зараза до нашия дом няма да се приближи и няма да се страхуваме от никакво зло. Нито стрела ще ни порази, която лети в тъмата, нито нещо, което вреди на човека, който има вяра в Него."

А възстановяването на обителта ще е голяма радост за всички, според отец Константин."Не само радост за мене, а за целия български народ, защото тук са нашите корени. Оттук тръгва духовно-културната просвета. И когато се възвърнем към Твореца на Вселената с това велико дело, което са направили солунксите братя – да чуем за Твореца на Вселената, да може да го четем с наши букви и да разбираме неговите повели и това, което той иска от нас – тогава България ще стане велика. И историята го е доказвала, че когато сме с Бог винаги сме били велик народ", убеден е йеромонах Константин.

Репортер: Деян Герговски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.