Момченцето създаде прецедент в дарителството

Късно снощи оперираха 3-месечния Анди, чиято история трогна хиляди българи. Момченцето създаде прецедент в дарителството, след като само за няколко часа през февруари бяха събрани над 200 000 лева, необходими за чернодробна трансплантация в Германия.

ПРЕЦЕДЕНТ: Събраха парите за трансплантацията на тежко болно бебе само за нощ

„Обадиха ми се преди малко от болницата, операцията на Анди е минала добре, сега ще бъде в интензивното. На този етап са много доволни от това как се е случило. Много е важно и през следващите дни да стискаме палци да няма усложнения. Съпругът ми също е добре, неговата операция също е минала успешно. Много ви благодарим отново! Нямате представа колко съм щастлива в момента и колко съм ви благодарна“, каза майката на Анди Христиана Илиева.

В момента, в клиниката в Германия един до друг лежат и Анди и баща му – момченцето се подложи на животоспасяващата чернодробна трансплантация, а баща му му стана донор. Семейството замина преди повече от месец, дни преди границите да бъдат затворени заради карантината. А това стана възможно, след като само за няколко часа събраха цялата необходима сума, за да може всичко това да се случи навреме.

„Просто е прекрасно! Абсолютен прецедент”, коментира Елена Бисерова от „Хелп Карма”.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Да помогнем на малката Марти

„Винаги съм знаела, че хората са добри, но това е магия!” - с тези думи майката на Анди посрещна екипа на NOVA през февруари, когато за първи път разказа историята на момченцето. Именно тогава тя помоли публично за помощ, тъй като лекарите даваха още 30 дни живот на сина й. 

„Анди е спокоен, успяват да го държат стабилен. Болестта напредва и това се усеща по доста неща – коремчето му вече е доста голямо, отказва да се храни, но медицинският екип тук е много добър, знае какво прави, имат много голяма практика. Анди играе, смее се, закача се така, че по това съдим, че въпреки всички дискомфорти, той е с борбен дух“, разказа преди месеци майката на детето.

Анди ще остане в Интензивния сектор на германската болница още известно време, а следващите дни са изключително важни за състоянието му.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.