Той е за 2019 г.

управителят на БНБ внесе Народното събрание на Република България Годишния отчет на БНБ за 2019 година.

Годишният отчет на БНБ за 2019 година може да видите тук.

През 2019 г. брутните международни резерви се понижават незначително, нараства относителния дял на златото и на активите в долари, за сметка на тези в евро, предаде БГНЕС.

„Балансовата стойност на брутните международни валутни резерви към края на 2019 г. възлиза на 24 835.6 млн. евро, което спрямо края на 2018 г. представлява понижение с общо 236.6 млн. евро, с 0.94%“, се казва в годишния доклад на Българската народна банка.

Причината за тяхното намаляване се дължи на изтеглянето на средства в размер на 906.5 млн. евро от сметки на търговските банки при БНБ.

Относителният дял на златото в брутните международни валутни резерви нараства в сравнение с 2018 г., като средната му стойност през годината бе 7.11% (при 6.57% средно за 2018 г.)

„Това се дължеше главно на повишаването на цената на златото в евро, докато нетните изходящи парични потоци в евро в баланса на управление „Емисионно“ доведоха до известно намаление на относителния дял на деноминираните в евро активи до 92.13% средно за 2019 г. Повишение се отчита и в дела на активите в долари, които възлязоха на 0.21% от брутните международни валутни резерви“, заявяват от БНБ.

През 2019 г. в реално изражение Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3.4% (3.1% през 2018 г.), като най-висок принос за растежа на икономическата активност имаше частното потребление, а правителственото потребление и инвестициите в основен капитал допринесоха по-малко.

Отчетено беше значително забавяне на растежа на външното търсене на български стоки и услуги, което отразяваше главно по-слабото търсене от страна на основни търговски партньори, като Турция, Румъния, някои държави от еврозоната и Китай. Под влияние на силното вътрешно търсене вносът на стоки и услуги нарасна с 2.4% през годината.

Основен принос за нарастването на инвестициите в икономиката имаха правителствените инвестиции в резултат на едновременно увеличилите се национални и съфинансирани от ЕС капиталови разходи.

Тенденциите на пазара на труда останаха благоприятни. Наблюдаваше се нарастване на реалната работна заплата и понижение на равнището на безработица, като броят на заетите се повиши с 0.3% (-0.1% през 2018 г.) главно поради растеж в сектора на услугите.

По данни от Наблюдението на работната сила на НСИ равнището на безработица се понижи до 4.2% средно за 2019 г. (5.2% през 2018 г.). Според данните на Агенцията по заетостта за броя на регистрираните безработни коефициентът на безработица също продължи да се понижава и средно за 2019 г. възлезе на 5.7% (6.2% през 2018 г.).

В края на 2019 г. годишната инфлация при потребителските цени възлезе на 3.1%, като се повиши спрямо декември 2018 г. (2.3%). Основен принос за натрупаната за годината инфлация имаха храните (1.5 процентни пункта) и услугите (0.8 процентни пункта). След като през по-голямата част от годината транспортните горива имаха отрицателен принос за общата инфлация, повишаването на международната цена на петрола в евро на годишна база в края на 2019 г. беше основен фактор за формирането на положителна инфлация в тази група.

Темпът на инфлация при услугите отбеляза значително забавяне към края на годината спрямо декември 2018 г. и възлезе на 2.9% главно в резултат на отчетения спад в цените на пътнотранспортните застраховки и на телекомуникационните услуги и на по-ниската инфлация при транспортните услуги. 

Управителят на БНБ внесе в Народното събрание Годишния отчет на БНБ за 2019 г. 

Документът може да видите ТУК.