Водният басейн е защитен обект

Спешна проверка на екоинспекцията в Бургас на защитеното Поморийско езеро. Причината е сигнал, че бреговете му са превърнати в незаконно сметище. Тонове строителни и битови отпадъци  са изхвърлени на метри от местообитанията на застрашени и редки видове птици. Това се случва броени седмици след като доброволци и служители на общината са почистили терена.

По дигите на защитеното Поморийско езеро само за няколко седмици са натрупани тонове строителни и битови отпадъци.Изхвърляли ги с каруци живеещи в близката махала.

Каква е причината за замърсяването на река Струма?

Само преди две седмици Община Поморие, която от 2001 година е получила от държавата правота да стопанисва езерото е почистила дигите. Поредният жител на квартала е тръгнал с каруцата си през защитената местност.

Експерти от РИОСВ провериха на място поредния сигнал за натрупани отпадъци.акива получавали всяка пролет от 2016 година насам. Законът им дава право да направят предписание на общината. „Всяка година ,след което извършваме нова проверка .Виждаме, че районът е почистен и след около 6, 8 до 10 месеца или година пак е замърсен“, коментира директорът на екоинспекцията в Бургас инж.Тонка Атанасова.

Изливане на бетон на метри от морето край Синеморец

Кметът на Поморие Иван Алексиев обясни,че освен периодично чистене на района е издал и заповед за  забрана на движение на каруци.Отнети били 4 коня на нарушители. Ако този нарушител  бъде заловен, на момента му се съставя акт, конфискува се животното. Имаме  общински приют, където имаме място за такива по-големи животни“, коментира той

Община Поморие вижда решаване на проблема през есента, след като изгради видеонаблюдение в района.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.