Продължава проверката за това защо „Топлофикация-София” изненада много абонати с високи сметки

КЕВР ще обяви днес решението си с колко да поевтинеят сметките за парно и ток. Решението на енергийния регулатор ще бъде взето следобед.

Предложението е парното да поевтинее средно с 2,34%. Причината е, че „Булгаргаз” вече купува синьото гориво на по-ниска цена.

Освен това намалената цена на природния газ ще доведе и до по-евтино ток. Предвижда се да плащаме средно с 3,4% по-малко.

КЕВР предлага цената на парното да падне средно с 2,34% от 1 май

Проверката за това защо „Топлофикация-София” изненада много абонати с високи сметки в последния месец още продължава. Но пред NOVA, енергийният министър Теменужка Петкова обясни защо фактурите са били такива.

Има ли надписване на сметките за парно?

„До края на месеца действаха старите цени за природния газ. Към настоящия момент КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена”, заяви Теменужка Петкова. „Никой обаче не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%. Това, което ще се получи, ще бъде на база на изчисленията, които топлинните счетоводители и топлофикационните дружества ще направят”, поясни Петкова.

КЕВР вече работят по преизчисленията, като половината от законовия 30-дневен срок да излязат с предложения вече премина. Очакванията са от регулатора да са готови до дни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.