Темата коментират Деян Дянков и Емил Георгиев

„Не бих казал, че сигналите за надписване на сметки са толкова много. Може би хората бяха подлъгани от намаляването на цената на парното. Това обаче се случва от 1 април, а ние говорим за сметки до 31 март. От „Топлофикация“ обясниха, че има близо 30% увеличение на потреблението за месец март. Първо, голяма част от нас си бяхме вкъщи почти през целия месец. Освен това, учениците бяха в грипна ваканция. Месецът беше по-студен, имаше снеговалежи и ниски температури“. Така Деян Дянков, обществен посредник на "Топлофикация София", коментира искането КЕВР да провери на какво се дължат високите сметки за парно и ток, въпреки поевтиняването на природния газ.

Спират поетапно парното в София от петък

По думите му трябва да се има предвид, че това са прогнозни сметки. Реалният отчет ще стане ясен, след като бъдат проверени топломерите.

„Преди две години се получи същото за мартенските сметки. Тогава отново се твърдеше, че били много високи. Оказа се, че болшинството от хората получиха сумите си след изравняването. Със сигурност това ще се случи и сега. Днес в „Държавен вестник“ излезе корекцията в Закона за енергетиката, в която е указано как ще се намаляват сумите от 5 август миналата година. Тепърва КЕВР ще определи новите цени. Всичко това ще можем да го видим в изравнителните си сметки. Убеден съм, че ще имаме сериозна редукция на цените“, поясни Дянков в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините".

КЕВР предлага цената на природния газ да бъде с 6,67% по-ниска през май

„Надявам се скоро да се видим с представители на „Топлофикация“. Ние сме безусловни, когато защитаваме хората, не сме ничии врагове. При нас са постъпили около 13 000 жалби, от които 10 000 са свързани с некоректно отношение от страна на енергийния регулатор. Става въпрос за жалби, получавани през годините, а не само за месец март. Имахме случай от август 2018 г., когато получихме сметка 376 лв. След един месец сумата нарастна на 414 лв. Реагирахме остро и казахме, че ще се срещнем в съда. След 10 месеца ни пратиха фактура, че ни дължат 462 лв. Писахме писмо до изпълнителния директор, но до ден днешен не са ни възстановили сумата“, разказа Емил Георгиев от Федерацията на потребителите.

СЪМНЕНИЕ ЗА НАДПИСАНИ СМЕТКИ: КЕВР проверява „Топлофикация София”

„Сумите, които се отчитат, се формират от фирмите за дялово разпределение. Ако не сме съгласни с нашата изравнителна сметка, трябва да се обърнем към тях“, обясни Дянков. И допълни, че върху прогнозните сметки не се начислява лихва. „Ако не платите в срок, нито ще бъдете дадени на съд, нито ще ви спрат парното", каза още Дянков.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.