Болницата ще поиска разрешение от РЗИ съпругът, също инфекционист от отделението, да я изпрати

Много тежко приемат лекарите от областната болница в Сливен смъртта на своята колежка от Инфекциозното отделение д-р Илияна Иванова. Тя издъхна за по-малко от 48 часа в реанимацията на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", след като разви коронавирусна инфекция, пишат DarikNews.bg.

"Много съжаляваме всички за нея. За съжаление, точно на нашата болница се случи да дадем първата жертва. Колежката, за съжаление, не можахме да я спасим, въпреки всички усилия, които положихме", каза за Dariknews.bg директорът на лечебното заведение д-р Васислав Петров, на когото му е много трудно да говори.

Първи починал лекар с COVID-19 у нас, заразата обхвана нова област

Д-р Иванова е била приета в четвъртък сутринта в Инфекциозното отделение, където работи, но вече като пациент. Същата вечер състоянието се е влошило и е била прехвърлена в реанимацията. "В петък сутринта я интубирахме и за съжаление, снощи почина", каза д-р Петров.

43-годишната лекарка е била с астма, но към момента не е имала никакви проблеми със заболяването и то не е било обострено от вируса. Влошила се е внезапно и сърцето й е спряло. Д-р Иванова се е заразила най-вероятно от пациент в отделението, предполагат колегите й.

Нови жертви с COVID-19 у нас, заразени са 1594

Съпругът й, който е неин колега от същото инфекциозно отделение, е под карантина там и не може да го напуска. Ръководството на болницата ще направи постъпки пред РЗИ-Сливен да разреши на лекаря да изпрати съпругата си за последно. Болницата поема изцяло разноските по погребението на инфекционистката, което се очаква утре, а регионалната колегия на Лекарския съюз също ще направи дарение за семейството по сметката, която разкрива съсловната организация. Дарителската кампания на БЛС е за събиране на средства за семействата на всички починали лекари от заразата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!