Една част от пристигащите знаят, че са болни

Започнаха спешните изследвания на поредните хора, пристигнали със самолет от Нидерландия.   Само в петък общо четирима души с положителни проби са се прибрали у дома с два полета. Двама от пасажерите са тествани на летището и са хоспитализирани. Други обаче са се придвижили с такси в родното си село Брягово, Община Хасково.

Нови инфектирани с COVID-19 пристигнали у нас с два полета от Нидерландия

Една част от пристигащите знаят, че са болни. Вече има няколко такива случаи в Област Хасково. Двамата от тях, които са тествани с бързи тестове на летището, преди това са споделили със своя личен лекар в димитровградското село Воден, че не се чувстват добре. Те са хоспитализирани в София.

Не така обаче стоят нещата с други две жени, които, по техни данни, са имали положителни PCR тестове още в Нидерландия. Въпреки това, решили да се завърнат в България. От летището хванали такси за Хасково, а оттам с друго такси се придвижили в село Брягово. Засега жените нямат изразени симптоми.

КАЗУСЪТ „НИДЕРЛАНДИЯ”: Как хора с COVID-19 се прибират у нас?

"Аз научих от съпруга на една от жените. В Нидерландия са им правени няколко теста, които дали положителен резултат. В момента те са изолирани в дома на едната. Нямат достъп до външни хора", съобщи кметът на селото Делчо Митев. 

 

 

Митев сподели, че за последните дни около 30 души са се прибрали от Нидерландия. Според него хората се връщат, защото лечението в чуждата страната било бавно, българите не разбирали езика и не се справяли с комуникацията със здравните работници. В селото няма паника, но жителите му са притеснени от евентуална масова зараза. Според местните, част от тях не спазват изолацията, наложена им от задължителната карантина, и си позволяват да излизат от домовете си. Кметовете на малки населени места пък настояват за по-лесно санкциониране на нарушителите.

Пътници от полет Амстердам-София с положителни проби за COVID-19

"Голяма част от тези, които са се върнали и са под карантина, намират пролука и се разхождат. Винаги сме подавали сигнали до органите на реда и на телефон 112 за подобни нарушения", разкри кметът. В селото има съставени актове за неносене на предпазни маски. РЗИ вече са взели проби на тези, които се предполага, че са болни, както и на част от контактните. Очаква се резултатите да излязат по-късно днес.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.