Министерството на здравеопазването започва проверки за нерегламентирани продукти в търговската мрежа

Козметични продукти за почистване на ръце се предлагат като дезинфектанти. За това предупредиха от здравното министерство. Оттам започват проверки за нерегламентирани продукти в търговската мрежа. 

Как да защитим кожата си при честата употреба на дезинфектанти?

Още с началото на пандемията от COVID-19 на пазара се появиха всякакви козметични продукти за ръце, които претендират, че убиват вируса. Привличат потребителите с надписи „антибактериален”, „антивирусен” или конкретни съставки, без обаче да са минали каквито и да било тестове и проверки, аларамираха от здравното министерство.

„Аз лично подписах над 100 писма до производители на козметични продукти, които имат претенциите да са дезинфектанти. И им дадохме срок – или да ги изтеглят от мрежата, или да променят надписите на етикета”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Продуктите за почистване на ръце достигат до пазара само след писмено уведомление от производителя до портала на ЕК. За разлика от тях, дезинфекциращите продукти, наричани биоциди, трябва да имат специално разрешение от здравното министерство. То се получава след преминаване през редица тестове.

„Биоцидът има за цел да дезинфекцира и намалява вредното въздействие на микроорганизмите. Ако продуктът бъде одобрен от Министерството на здравеопазването, значи е качествен и върши работата, за която е предвиден”, посочи Димо Аладжов, ръководител на лаборатория.

Вендинг машини за маски, ръкавици и дезинфектанти във Франция

Номерът на разрешителното за пускане на пазара задължително трябва да е изписан на етикета на дезинфектанта. Така всички потребители могат да са сигурни, че продуктът е преминал тестовете и има дезинфекциращ ефект.

Препоръките на експертите са спиртът в дезинфектантите, които убиват коронавируса, да е между 60 и 80 тегловни процента. 

„Компаниите в последните години са се насочили към групата 60-65%, защото това е абсолютно достатъчно количество алкохол, за да бъде превантивна мярка срещу вируси с обвивка, какъвто е и коронавирусът”, разясни Аладжов.

Освен спирта, в биоцидите могат да се влагат и вещества, които омекотяват или ароматизират ръцете при втриване. Но и те преминават през строги тестове.

Не трябва правим опити да произвеждаме дезинфектанти в домашни условия, категорични са експертите. Това може да доведе до сериозно увреждане на здравето.

Миенето на ръце да продължава най-малко 20 секунди (ВИДЕО)

От асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика” съветват да купуваме дезинфектанти само от търговските вериги, дрогериите и другите големи магазини. Трябва да внимаваме с покупките на гелове и течности с неясен състав и произход от железарии, магазини за 1 лв. или пазари, тъй като много от тях дори са опасни за здравето ни.

При препратите за дезинфекция на повърхности в дома и на работното място съветът е да се използват най-вече при дръжките на вратите, ключовете на лампата, хладилника, шкафовете, пода, масата и местата, където оставяме храна.

За да се избегне нерегламентирана продажба на продукти със съмнителен антибактериален ефект, от здравното министерство започват масови проверки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.