Репортерът Живко Константинов потърси експертното мнение на дерматолозите

Все повече хора имат проблеми с ръцете заради честата употреба на дезинфектанти. Раздразнена кожа, зачервяване и сърбеж са най-честите оплаквания. Как можем да бъдем защитени от коронавируса, но да и предпазим и кожата си?

Експертите ни съветват да мием често ръцете си със сапун! Да търкаме изключително добре, за да измием всички микроби между пръстите и това трябва да се случва поне 20 секунди за оптималното дезинфекциране на ръцете.

Експерти под ултравиолетова светлина доказват, че колкото по-дълго търкаме ръцете си, толкова по-сигурно е, че формулата на сапуна ще премахне вирусите, полепнали по ръцете ни. Следва да поставим дезинфектант, който обаче създава един друг проблем, а именно изсушаването на кожата. Тя се зачервява често от дезинфектантите, затова репортерът Живко Константинов провери нейното състояние при дерматолог.

Миенето на ръце да продължава най-малко 20 секунди (ВИДЕО)

Д-р Айлин Шеф забелязва, че кожата на ръцете му е напукана и зачервена. Според нея препаратите, които използваме за защита от коронавируса, изсушават кожата на ръцете и нарушават нейната повърхностна защитна бариера.

„Влагата отвътре излиза бързо и дава възможност алергените да нахлуят в кожата”, обяснява д-р Айлин Шеф.

В последния месец все повече пациенти се оплакват от сухота и силен сърбеж, което води до екземи на ръцете. Лекарите съветват да използваме меки сапуни, като например бебешките, хладка вода, както и да нанасяме крем.

Как трябва да се мият ръцете?

Оказва се, че и ръкавиците могат да ни докарат проблеми и алергии. Доктор Айлин Шеф съветва хората да не прекарват повече от половин час с тях.

„Съветвам по-често да бъдат сменяни, защото се получава прекалено изпотяване, което нарушава горния слой на епидермиса и дава възможност да се разрани и бактериите да проникнат в дълбочина”, обяснява дерматоложката.

С предпазните маски също трябва да се внимава, защото могат да предизвикат обриви и дерматит. Хубаво е да се сменят по-често.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.