Целта е да се осигури непрекъснато финансиране за бенефициентите по програмите на ЕС

С 616 гласа „за“, 29 „против“ и 46 „въздържал се“, евродепутатите приеха резолюция, с която призовават Европейската комисия да представи до 15-ти юни предложение за план за действие в извънредни ситуации за следващия 7-годишен финансов период, пише БНР.

Макар че бюджетните тавани ще бъдат автоматично удължени, ако не бъде въведена нова рамка през следващата година, в края на 2020 г. много програми ще изтекат, като например програми за кохезия или изследване.

Целта е да се осигури непрекъснато финансиране за бенефициентите по програмите на ЕС -  граждани, региони, градове, земеделски производители, университети или предприятия, както и да се изключи всякакъв риск от неконтролируемо прекратяване или удължаване на текущата рамка, подчертават евродепутатите.

Андрей Ковачев призова помощта за щетите от Covid-19 да не е за сметка на развитието на регионите

Eвродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев призова помощта за най-засегнатите отрасли от пандемията като туризъм и транспорт да не е за сметка на политиките за развитие на регионите.

По време на пленарната сесия в Брюксел той подчерта:

„Имаме нужда от инвестиране чрез амбициозна многогодишна финансова рамка с повече собствени ресурси и фонд за възстановяване със сериозна част като безвъзмездна помощ, но не МФР за сметка на фонда или обратно. Нека не решаваме неотложните проблеми като подкопаваме бъдещето и рискуваме да задълбочим регионалните различия в ЕС“. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.