От финансовото министерство предупреждават, че тази мярка може да доведе до увеличаването на други налози

Бюджетната комисия одобри на първо четене Данък добавена стойност за ресторантьори и книги да стане 9 %.

Депутатите от Бюджетната комисия приеха само предложенията на ГЕРБ и „Обединените патриоти” и отхвърлиха останалите предложения за по-ниска ставка. От БСП настояваха за намаляването на ДДС за лекарствата, а от ДПС – за детските стоки.

Решението беше взето на фона на категоричното становище на финансовия министър Владислав Горанов, изпратено до деловодството на НС. В него той отново обяснява, че е против намаляването на тази ставка и казва, че по-нисък ДДС за едни, означава по-висок за всички останали.

МФ: При 9% ДДС за ресторантьорите, 24% - за останалите и по-висок данък печалба

В отсъствието на финансовия министър и шефа на Бюджетната комисия Менда Стоянова депутатите приеха на първо четене по-ниска става на данък добавена стойност за ресторантьорите и за книгите. От 20% облагането в тези две сфери пада на 9%. От този факт са доволни от бранша, но смятат, че е недостатъчно, за да заработят на пълни обороти.

Намаляването на ДДС беше съпътствано с остра позиция на финансовото министерство. В нея от ведомството категорично заявяват, че по-ниският ДДС може да доведе до вдигане на ставката му до 24% за други стоки. Другият вариант бил да се вдигне данък печалба до 18%. 

„На негово място и аз щях да бъда изключително критичен. Щях да вдигам шум до небесата. Работата на един финансов министър е да подсигури фиска, работата му не е да осигурява бизнеса с данъчни отстъпки”, заяви зам.-председателят на комисията Йордан Цонев.

„Значи държавата може да забрани на един бранш да работи, може да вземе това решение в рамките на 24 часа, а след това да не го подкрепи по някакъв начин?”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

А според социалистите в редиците на ГЕРБ има напрежение и противопоставяне. Едните одобрявали намаляването на Данък добавена стойност, другите подкрепяли позицията на финансовия министър.

„Някой ще трябва да си ходи. Дали всички заедно или само един министър, не знам”, заяви Румен Гечев от БСП.

„От ГЕРБ бяхме единодушни, беше приет проектът, предложен от Красимир Ципов и група народни представители”, заяви Евгения Ангелова, ГЕРБ.

Никой от мнозинството обаче не коментира позицията на финансовото министерство.

Същевременно Валери Симеонов научи по време на заседание на Бюджетна комисия, че в Правна комисия неговият законопроект за намаляване на ДДС е отхвърлен, въпреки уговорката по време на Коалиционен съвет. Симеонов заяви, че е търсил премиера за обяснение, но не го е открил.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.