Министерството на финансите пусна до парламента становище, че категорично не подкрепя по-ниската ставка

Министерството на финансите пусна до парламента становище, че категорично не подкрепя намаляването на ДДС за хотелиери и ресторантьори. В становището се уточнява, че това ще нанесе щети на бюджета от близо 1,8 млрд. лева.

От финансовото министерство предупреждават, че ако промените в законопроектите бъдат приети и има диференциран ДДС, то ще се наложи повишаването на данък печалба на 18% или Данък добавена стойност - на 24%.

Според зам.-председателя на комисията Йордан Цонев не бива да се прибързва със сметките.

„Промяната в данъчната система трябваше да стане след много по-дълъг и обмислен дебат между специалистите  в парламента, както и извън него и тогава да се пристъпи към диференциран ДДС, ако има нужда, без да се променят преките данъци. Работата на един финансов министър е да подсигури фиска, работата му не е да осигурява бизнеса с данъчни отстъпки”, заяви Йордан Цонев.

Той прояви разбиране към острия тон на Владислав Горанов и финансовото министерство.

„При нашата данъчна система, където косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски данъци, това има основание. Всичко е въпрос на внимателна преценка. Аз помня, че когато въвеждахме 10-процентния данък – корпоративния и плоския за хората, имаше страшни вопли от колегите, които се занимават с изчисляване. Това щяло да срине фиска и т.н. Първата година, след като го въведохме, приходите от двата данъка се вдигнаха 3 пъти. Не с 30%, а 3 пъти. Не казвам, че тук ще стане същото, а че трябва да сме внимателни в процентите“, отбеляза Цонев.

ДПС също има предложение, което включва по-ниско ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.