Изпълнителят има срок до 1 година да го разработи, заяви здравният министър

„Всички казват, че не приемат проекта. Няма проект. Ние в момента протестираме срещу проект, който го няма. Сега изпълнителят има срок до 1 година да разработи проекта". Това каза здравният министър Кирил Ананиев, след като беше изслушан от ресорната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Румен Радев: Трябва да изградим съвременна детска болница (ВИДЕО)

„Сега какво критикуваме, вие знаете ли? Скелето? Скелето се критикува, без да са погледнати всички тези изследвания, които направихме януари миналата година“, коментира министърът.

Той подчерта още, че не вижда основание да се променят плановете за болницата. Според него тя е много необходима за децата и техните родители.

„Цялата процедура по изграждането на детската болница е напълно прозрачна. Всеки един етап, който сме минали, е бил гледан под лупа от всички. Правили сме среща с хората, които протестираха, обяснявали сме им всичко. Имаше обжалване пред КЗК и ВАС. Те не приеха тяхната позиция и ни дадоха зелена светлина за строителството. Направили сме всички възможни проучвания до този момент за състоянието на конструкцията. Изпълнителят, който ще изпълнява проекта, той също ще направи ново обследване на базата, на което ще вземе най-правилното решение за продължаване на строителството“, увери Ананиев.

Министърът беше категоричен, че няма да бъде даден нито един лев в повече от определената сума. Той отхвърли казаното по-рано от представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, които се срещнаха с президента Румен Радев, че държавата няма пари да плати на фирмата, с която е подписала договор за инженеринга.

„Не е вярно. Ние сме в процедура по пускане на аванс на изпълнителя. Държавата няма да остави да не се изгради многофункционална национална детска болница с най-съвременна техника и апаратура, при най-добри условия да се лекуват нашите деца и внуци“, каза здравният министър.

Кирил Ананиев обясни, че свалянето на скелето ще струва половината от предвидената сума за изграждането на болницата. Той коментира, че твърденията, че ще бъде по-евтино да се изгради всичко отново, е твърдение на хора, които не разбират от строителство.

Също така министърът увери, че с малки допълнителни довършителни работи сградата отговаря на изискванията за земетръс.

Ананиев коментира и атакуваната от Върховния административен съд заповед за карантинните мерки.

„Идеята на тази заповед беше не да задължим или натоварим гражданите, които са на 60 г. и повече, а да сме сигурни, че лечебното заведение ще приеме при необходимост този пациент, който е над 60 г. Иначе самото влизане в лечебното заведение става по преценка на общопрактикуващия лекар. Ние не може да го вкараме насила в болница, това е невъзможно. Понеже имаше неразбирателство в тълкуванието, затова леко пипнахме, така че наистина да бъде съвсем ясно.“, каза още той.

Що се отнася до моловете и това дали учениците са в тях, вместо в класните стаи, министър Ананиев каза, че те в момента учат и нямат време да са в търговските центрове и лично се е уверил в това през изминалата събота и неделя.

На въпрос дали бъдещата ваксина срещу COVID -19 ще бъде задължителна, Ананиев не пожела да даде конкретен отговор,.

„Тя трябва да има достатъчно време и доказателства, че има положителен ефект, за да стане задължителна. Трябва да се види и какво ще бъде самото развитие на заболяването – дали ще бъде вирус, който след година-две ще изчезне, или - не“, коментира той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.