Регионалният министър инспектира строителството на тунела „Железница”

Прокопани са първите 800 м от тунел „Железница”, който ще бъде най-дългото такова съоръжение в България. Регионалният министър Петя Аврамова инспектира работите по строителството.

500 метра са прокопани в посока от Кулата към София. В тунела ще има автомобилна връзка, която ще се използва само от Спешна помощ и пожарната.

Снимки: МРРБ

Министър Аврамова коментира и темата с Кресненското дефиле. Тя увери, че няма да бъдат загубени пари, въпреки забавянето на строежа на ЛОТ-а.

„Има осигурени средства. Агенция „Пътна инфраструктура” полага огромни усилия, за да може процедурите по разплащането да вървят в срок”, заяви Аврамова.

Тунелът „Железница”трябва да е готов следващата година. А през март 2022 трябва да бъде завършен целият ЛОТ от Благоевград до Крупник.

А за да не бъдат загубени, предвидените пари от сегашния програмен период, е възможно да бъдат пренасочени към друг инфраструктурен проект. 

"Искаме да бъдем прецизни и внимателни в спазването на всички процедури, така че да не направим грешка, която да коства средства", добави Аврамова.

В дефилето до края на годината ще се изграждат съоръжения, които ще омекотяват влиянието на трафика върху дивите животни. Тунел "Железница" трябва да бъде готов до 2021 година, а целият ЛОТ от Благоевград до Крупник до март 2022-ра.

"В тунела ще бъдат изградени два автомобилни прохода между двете тръби - лява и дясна, както и 4 пешеходни такива. Към момента е изграден първия от четирите пешеходни прохода", обясни министър Аврамова.

А напредъкът на магистралата много изкъсо, освен от правителството, се следи и от Йордан Георгиев. Неговата къща най-вероятно ще бъде съборена, защото влиза в сервитута на магистралата, тъкмо до тунел Железница. 

В близките дни трафикът по Е79 се очаква да се засилва. От АПИ предупреждават шофьорите да се движат със съобразена скорост особено в отсечките, в които се строи автомагистралата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.