Читалището на селото изгоря миналата година, а местните се зарекоха да го възстановят

Нестихващ ентусиазъм за знание и просвета в Катрище. Читалището на селото изгоря миналата година, а местните се зарекоха да го възстановят.

Нощта на 4 септември 2019 година е сред най-тежките в историята на село Катрище. 4 400 книги се превръщат в пепел, а читалището, събрало зад стените си историята, духа и гордостта на местните, печално рухва. Един пожар унищожава из основи културният живот на цяло село.

Хора даряват книги за изгорялото читалище край Кюстендил

„Беше много зловещо, не ми се идваше в селото. Аз съм родена тук, вярвате ли че не ми се идваше? Няма да се откажем, културата си е култура, останала е и тя няма да умре. Трябва да придадем на нашите деца тези традиции“, каза Надка Найденова, председател на НЧ „Светлина” с.Катрище.

Половин година по-късно в Катрище се готвят да посрещнат 24 май в по-различна обстановка, защото любимите книги на селото ги няма, топлите тихи стени са още черни, мрачни и опушени, но надеждата е тук и хората са убедени, че читалището отново ще го има.  

НАДЕЖДА СЛЕД ПОЖАРА: Десетки помогнаха на семейството, останало без покрив

Оцелелите книги от пожара са само 4. От месеци обаче насам даренията към Катрище не спират. Книгите вече са много и трудно се намира място, за да се складират. Местен човек пък доставя дограми. За хората най-важно е да съхранят любовта си към книгата, и към науката.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.