С него разговаря репортерът Таня Иванова

Поздравът: „Честит празник на българската писменост и култура!” дава усещане за училищни празници, коридори, пълни с цветя, възрожденци, украсени с цветя. Това коментира за предаването „Неделята на NOVA” проф. Андрей Пантев. С него разговаря репортерът Таня Иванова.

„Звучи още онази особена атмосфера, вдъхновила Пейо Яворов и Никола Вапцаров”, заявява проф. Пантев.

България отбелязва 24 май в условията на пандемия и без масови мероприятия (ОБЗОР)

Според него тревожното е как един народ, чиято идентичност е създадена и потвърдена още през средновековието, днес да има угнетението на малограмотност, на безразличие, на прагматичен тарикатлък и комерсиално предпочитание. „Има опасност всичко онова, съградено, което празнуваме на този ден, да бъде ако не заличено завинаги, то поне силно корозирало и останало нетолкова значително, колкото е било”, коментира проф. Пантев.

Това обаче е тенденция в целия свят, смята още професорът. „Да работиш само за пари е отблъскващо. Кирил и Методий, книжовниците от търновската килифаревска школа, нашите възрожденци, бедни, не са работили за пари. Трябва все по-малко да се мисли за материалния израз и възнагражденията на твоите усилия”, смята професорът.

България аплодира учителите (ВИДЕО)

„Видя ли един културен деец да говори за пари, преставам да го слушам”, коментира още проф. Пантев.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.