Това каза министърът на околната среда в ефира на „Здравей, България”

„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”. Това заяви министър Емил Димитров в студиото на „Здравей, България”.

СЛЕД АКЦИЯТА: Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста (ВИДЕО)

„В министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от преките ръководители”, добави министърът на околната среда и водите. 

„Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща”, коментира още Димитров. 

Той каза, че при него не е идвал никой, за да се оплаче от упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, категоричен беше ресорният министър.

Кога започна сагата с незаконния боклук у нас?

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати, да дойде по-достойният - изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и плановете си с главния прокурор и премиера.

Емил Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев, за да разговарят. „За 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци легално - това да става през пристанищата, с влакове и под контрол. Разбрахме се и ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи, къде ще попадне”, каза той.

Всичко за аферата с италианския боклук (ОБЗОР)

Министърът на околната среда и водите подчерта, че е създадена „стройна схема” и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. „Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме”, заключи Емил Димитров.

Арестът на заместника му звучал „неприятно”. Добави, че е заел поста по време на подобна акция, при която изведоха предшественика му Нено Димов. „Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен, веднага да идва”, категоричен бе министърът.

Какво още каза той за водите, режима в Перник и проблемите във Варненското езеро гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.