Коментар на евродепутата Андрей Новаков

За първи път в историята си ЕС ще тегли заем на стойност 750 млрд. евро, за да се справят страните членки с последиците от COVID-19. Колко ще получи България?

„Давам си сметка, че на много хора загубили работата си заради кризата, един такъв разговор за милиарди би звучал много далеч. Ето защо освен да кажем колко са парите, трябва да обясним и как те ще стигнат до хората. Ако към момента сме получавали около 15 млрд. евро от инвестиционните фондове очакваме те да се удвоят, благодарение на този фонд.” Това заяви евродепутатът Андрей Новакова в ефира на „Неделята на NOVA”.

СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ: България е сред най-засегнатите от кризата с COVID-19 страни в ЕС

Той допълни, че по мащаб тази финансова операция може да се сравнява единствено с плана „Маршал” след Втората световна война. Предвидените пари били помощ единствено за икономическата стабилизация на страните, а не за други цели.

„Този кредит, който ще изтегли ЕК ще се връща през европейския бюджет. Към момента той се съставлява от вноските на държавите членки, но кредитът ще се изплаща до 2058г., като предполагам, че дотогава ЕС ще има собствени приходи, с които ще може да изплаща вноските, каза Новаков.

По негови думи парите, които се отпускат от този спасителен фонд не са на база брой загинали или заразени, а са на база щетите, които една икономика е понесла зарази заразата от COVID-19. „Няма как България да бъде наказана. В Белгия на денонощие умират по 300 души. Това е страна сравнима по размери с нашата. Свалям  шапка на хората, които предприеха нужните мерки и спасиха хиляди хора в България”, допълни Новаков.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си