Останалите да бъдат затворени до 2025 г., искат от партията на Валери Симеонов

Казина и игрални зали да има само в хотелите с категория „5 звезди“, в националните курортни комплекси и населени места, както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. Това предлагат лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев и др. Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание днес. Според НФСБ това е стъпка към ограничаването на хазартната зависимост.

От партията разясняват, че това е зависимост, която може да доведе до патологично разстройство. От НФСБ се позовават на криминалната статистика и обясняват, че при такъв вид зависимост, човек може да загуби всичките си спестявания или да прибегне до престъпление (убийства, самоубийства, кражби, грабежи, подправяне на чекове, злоупотреби, свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”.

От НФСБ предлагат казина и игрални зали да има само в:

- Хотели с категория „5 звезди“

- В националните курортни комплекси и населени места, съгласно приложение към закона (“Албена”, “Златни пясъци”, “Св. св. Константин и Елена”, “Елените”, “Слънчев бряг”, “Дюни”, “Международен младежки център - Приморско”, “Пампорово”, “Боровец”, гр. Банско)

- В радиус на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.

Срокът за затваряне на останалите казина и игрални зали е до 2025 г.

На казината и игралните зали, които не отговарят на горните изисквания лицензите няма да бъдат подновявани, а тези с по-дълъг срок ще бъдат прекратени на 31.12.2025 г.

Предложенията в настоящия проект са съобразени с практиката на Съда на Европейския съюз, че са допустими ограничения при осъществяването на хазартна дейност, заявяват от НФСБ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си