Какво споделя главният здравен инспектор, вижте тази събота след централната емисия новини

В седмицата, в която броят на заразените с COVID-19 у нас надхвърли 100 души за едно денонощие, зад волана на "Карай направо" сяда главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него вирусът не си е отишъл и макар новозаразените да са в 4 огнища, трябва да спазваме стриктно правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина, за да бъде избегнато разпространението му в цялата страна. Пред Диана Найденова доц. Кунчев споделя, че не го притеснява толкова резкият скок в броя на заразените, а фактът, че много хора приемат опасността за отминала с отпадането на строгите карантинни мерки и отмяната на извънредното положение.

Според епидемиолога хората трябва да се научат да живеят с вируса, предпазвайки себе си и околните, а не да приемат медикаменти за прикриване на симптомите на COVID-19, за да отидат на работа или на място, където има струпване на повече хора.

По повод поканата на доц. Мангъров за публичен дебат във връзка с коронавируса към членове на Националния оперативен щаб, главният здравен инспектор заявява, че няма да се отзове на призива. Причината – системните опитите на доц. Мангъров да пропагандира липсата на опасност от COVID-19 и отричането на всички предприети от щаба мерки. Доц. Кунчев смята, че идеята на педиатъра–инфекционист да оставим вируса свободно да циркулира, за да бъде създаден т.н. "стаден имунитет", създава сериозен риск за живота и здравето на хората. Здравният инспектор дава пример с Швеция, където приеха такава стратегия и само през последната седмица болните от COVID-19 са 18 пъти повече от заразените у нас.

Интервюто, в което доц. Кунчев признава, че и той е получавал телефонни заплахи по време на извънредното положение у нас, гледайте тази събота веднага след централната емисия новини на NOVA.