Той стаертира и с частично, пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще започне в 8:04 часа

Лятото вече е тук – днес посрещаме първия летен ден за годината. Той стартира и с частично, пръстеновидно слънчево затъмнение, което започва в 8:04 часа. За нашата географска ширина до 8:38 ч. Луната ще покрие около 10-12 процента от слънчевия диск. В някои райони на Азия видимото покритие на диска ще достигне почти 99 на сто и Слънцето ще се вижда като огнен пръстен.

Oчертава се до обяд облачността да е разкъсана до цялата страна с изключение на отделни райони в Източна България, където преваля и прегърмя рано сутринта. През деня около обяд отново ще има условия за купесто-дъждовна облачност с валежи и гръмотевици. Процесите ще са по-активни в южната половина на страната и в крайния Североизток. Най-много дъжд за денонощието ще падне в Родопите.

Вятърът през деня ще е по-осезаем в Северна България със силни пориви в Дунавската ранина около и на моменти над 50 км/ч, с тенденция следобед и привечер да утихва. Температурите в най-топлата част на денонощието – в диапазона 23-28 градуса.

По крайбрежието на повечето места неделята ще е слънчева до обяд. По-късно тук-там е възможно да се развие по-значителна облачност с локални валежи и гръмотевици – най-вече в крайните северни и крайните южни части от Черноморието. Температурите ще достигнат стойности между 25 градуса на север до 28 градуса на юг. Водата – 20-22 градуса със слабо вълнение.

Времето през първата лятна седмица ще е непостоянно и по-често променливо през първата половина – с повече следобедни валежи с гръмотевични бури. В средата и към края на седмицата ще усетим лятото - преваляванията ще се ограничат на много по-малко места. Дневните температури с леки колебания ще се задържат в интервала 25-30 градуса.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.