Гледайте предаването довечера след централната емисия на Новините на NOVA

Страната ни е на трето място по многообразие на лечебни растения в света, но само 10 % от тоновете добити билки се преработват в чай или български лечебни продукти. Всичко се изнася за чужбина. Ако се развият билковите резервати заедно с планинския ни въздух и природа, можем да се превърнем в лечебницата на Европа. Как се лекуват в Родопите? Това ще ни разкаже Ани Салич в „Темата на NOVA”.

Според народните предания, лековитите билки се родили в битка между доброто и злото. легендата разказва, че когато господ направил човека от кал, и решил да си почине бил много уморен и задрямал. Дошъл дяволът и намушкал божието творение, а за да го излекува господ сложил билки в раните, благословил ги и те излекували човека.

И така откакто свят светува дяволът разболява човека, а господ го лекува. а казват лековитите билки вършат чудеса.

„За всяка болка има билка“ в „Темата на NOVA“

И без значение дали ще се лекува атопичен дерматит, мигрена или зачервено гърло билките се берат в определено време на годината, когато са узрели, а най-лековити са преди изгрев на Еньовден. Берат се 77 билки  и половина -по една за всяка болест и половинка за нелечимата. с тези билки както преди векове и днес бабите правят целебни чайове и отвари.

 Една от легендарните лечителки е баба Юлия от Крибул. Стотици идват при нея, за да ги заведе до лечебната скала, да им бае, да лее куршум или да им даде рядката лечебна билка-змиярник,  която учените наричат „арум мукулатум”. Сега те изследват змиярника, защото имал много силно противовъзпалително действие.

Гледайте цялото предаване тази вечер след Новините на NOVA в 19 часа!

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.