„В тези условия преминаването към друг източник на енергия е трудно", поясни Боян Рашев

„Идеята, че с АЕЦ „Белене” ще заместим ТЕЦ  „Марица Изток” е лъжа”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините" Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите. 

„Ако в момента някой ви каже, че знае какво ще стане, лъже. Големите компании нямат пари. Няма как да имат, когато нямат потребление. Чака се Европа да започне „да налива" пари. Още преди коронавируса имаше яснота, че се върви към „зелена сделка”. Ясно е, че тя ще се случи, въпросът е в какъв мащаб и с каква амбиция. За да се направи тази трансформация, се изискват огромни инвестиции. Някой трябва да го плати това. Ще има сериозно увеличение на цената на енергията. В момента големите държави „наливат” пари в спасяването на авиолиниите. Нефтът и и природният газ са доста евтини. В тези условия преминаването към друг източник на енергия е трудно", поясни Рашев.

България подготвя позиция по въпроса за зелената сделка на Европа

„Не виждам как ще има голямо потребление на енергия в Европа, при положение, че се прави така, че електроенергията да става все по-скъпа", заяви експертът.

Според него изграждането на интерконектора с Гърция е изключително важен.

Целия разговор гледайте във видеото

Петкова: С колегите от бизнеса ще намерим най-доброто решение за цената на тока (ВИДЕО+СНИМКИ)