Защо 10 жени загубиха живота си, станали жертва на домашно насилие – тази неделя след централната емисия новини

Кризата затвори всички и припомни, че не хората държат контрола. В опит да си го върнат, девет мъже прекрачиха границата на разумното и се превърнаха в убийци на партньорите си. А една жена на своята дъщеря. Статистиката не обхваща само маргинални групи, както често се смята, в нея влизат и високообразовани представители на обществото.

Тази седмица в „Темата на NOVA“ авторът Благой Цицелков, операторът Георги Найденов и монтажистът Лъчезар Иванчев ще срещнат зрителите с две жени – жертви на насилие, открили спасението, а имената им остават скрити. Макар и измъкнали се от насилниците – заплахите за саморазправа все още ги дебнат. Последният случай на заплахи се разиграва по време на снимките на „Темата на NOVA“.

В „Приклещени у дома“ експерти – адвокати и психолози, споделят за това какъв е изходът от домашното насилие. Първа помощ за жените, станали негова жертва, често са националните телефони, които приемат сигнали, а камерата ни заснема един от разговорите. Жертви на домашно насилие са и мъже, но техният брой е под 5% от пострадалите.

Гледайте „Приклещени у дома“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 28 юни, веднага след централната емисия новини.