Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората, смята премиерът

Премиерът отново потвърди, че не се обмислят нови мерки срещу разпространението на коронавируса или затягане на съществуващите. Но предупреди, че най-тежко последствията за икономиката, след пандемията ще започнат да се усещат в края на тази и през следващата година.

Премиерът е категоричен - ново затягане на мерките няма да има. Именно защото нови ограничения биха довели до още по-бавно възстановяване на икономиката. Вместо това Борисов апелира за повече дисциплина без необходимост от заповеди.

Премиерът и Щабът обсъдиха тестовете на лекарството срещу COVID-19

 

 

„Тежките времена предстоят. Да покажем, че демокрацията не е само права, но и отговорност”. С този призив премиерът обясни, че повторно затягане на мерките и затваряне на заведения ще е пагубно за икономиката. Евентуални ограничавания на пътуванията и свободното движение според Борисов можели да доведат до протести.

„Няма да издържат системите, финансовите, социалните месеци наред ако се вървим с 60/40, 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността. Като не останат пари за пенсии, за заплати, за основните сектори”, допълни Борисов.

Според него тежките последствия от пандемията в икономически план ще започнем да усещаме догодина. Въпреки че досега изпълнението на държавния бюджет върви добре. „Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели и от медицинска гледна точка, да не говорим за финансово-икономическа”, каза още премиерът.

 

И за да не се стига отново до ограниченията през пролетта, премиерът настоя всички да спазват заповедите и да са отговорни към себе си и околните. 

Според Борисов решението не е в по-строгите мерки и нови заповеди, а в това да се научим да живеем с вируса. "Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората у тях. Трябва да се пазим, но да не спираме да работим. Трябва да издържат финансовите, социалните системи месеци наред. Ако няма приходи тогава се разпада държавността, като не останат пари за пенсии, заплати и за основните сектори. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, но и отговорност. Ако е заповед и е фашизъм - окей, съгласни сме. Но когато трябва сами да си го изпълняваме, тогава ни е сложно. Кое е сложното", попита Борисов.

Връщат част от мерките при преминаване на прага от 200 болни

Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат - ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед - няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето? Като си заредиш автомобила на бензиностанция, какво ти пречи да си сложиш маската, попита Борисов. Същите, които казваха, че маските са за да им запушим устата, сега казват защо не затварят. Осъзнато смятам, че с ясното виждане какъв е проблемът трябва да се справим, добави Борисов.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Той подчерта, че актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време кризата ще настане догодина. „Истинската криза ще бъде в края на тази и началото на другата година. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Вместо да търсим максимална консолидация, учудвам се от опозицията как самоуверено критикуват и смятат, че ще се справят по-добре, точно обратното. В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана. Тежките времена предстоят. Като предстоят, ще кажат, защо не ни затвориш пак, не забравяйте, че си говорихме за цели сектори, които фалират. Мярката 60 на 40 работи на пълни обороти”, каза Борисов.

Благодаря на медиите и затова, че помагате много. Вие давате реална представа за това какво се случва по света. Действително много ви благодаря, добави Борисов.