Засилва се контролът за спазване на мерките

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на юли. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция на Националния оперативен щаб, дадена след среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. 

Целта е здравният министър да запази правото си да издава заповеди за затягане или промяна на мерките според ситуацията. Засилва се и контролът за спазване на мерките.

Затягане на мерките не е изключено. Заради многото неизвестни около коронавируса обаче не може да се каже колко точно трябва да са заразените, за да се случи това.

„Ако случаите преминат, и то нееднократно, да кажем 200 за България, това е знак, че трябват допълнителни мерки. Смятам, че ако досега ги спазвахме, нямаше да се върнем назад”, коментира доц. Ангел Кунчев.

 

 

Затова и ще се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки. От областните щабове ще се изисква да засилят контрола и при необходимост да въвеждат засилени мерки в съответния регион.

„Препоръчваме да се намалят до минимум масовите мероприятия”, каза министър Ананиев.

Очаква се здравният министър да обяви списък със страните, чиито граждани ще бъдат допускани до територията на България, както и с тези, които ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Развитието на заразата в следващите дни и седмици ще покаже дали има нужда от промяна в мерките в страната.

 

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК