Те са участвали в тържествата за посрещате на Купата на България в града

Напрежение заради нови случаи в Пловдив. От полицията в града вече призоваха да се отложат или ограничат всички масови мероприятия, след като бяха отчетени положителни проби на футболисти. В понеделник те бяха в центъра на града, заедно с много фенове, за вдигане на Купата на България. Има и нови заразени абитуриенти.

Заразените футболисти и абитуриенти вдигнаха на крак Оперативния щаб в Пловдив. Положителни за вируса са двама играчи от „Локомотив” (Пловдив), които са поставени под карантина. Вече са взети проби на всички, свързани с отбора. Положителни има и сред феновете.

„Заразени са четирима от феновете, които са присъствали на мача в София. Те са присъствали на мача, били са и в заведения и е мнгоо трудно  да установим къде са се заразили”, заяви областният управител Дани Каназирева.

Недостиг на медици в Инфекциозната болница в Пловдив

Под наблюдение са и две дискотеки в града. В една от тях преди седмица празнували абитуриенти. Именно двама от тях се оказали положителни за вируса

„Няма доказателства, че са се заразили при нас. Постоянно ги тестваме. Правим така, че да не станем център на заразата”, каза Диян Найденов - управител на нощен клуб.

Увеличаващият се брой новозаразени с коронаваирус в цялата страна, от Щаба обясняват с неспазването на мерките.

„За съжаление, няма намаляване. Сега в момента берем плодовете от абитуриентските балове, на събиранията на много хора на едно място”, заяви проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ.

На областните щабове вече бяха издадени препоръки да ограничат масовите меропрятия, да засилят контрола  и ако се налага да въведат допълнителни мерки.

Ако в края на май математическите анализи показваха, че епидемията затихва, то сега данните са в полза на нейното разрастване. Доказват го и стойностите на т.нар. „ефективно репродуктивно число”,което показва колко души заразява един болен.

„Епидемията се забързва, това се вижда от данните. От 10 случая ще произтекат до 10-15 нови и така се увеличава бройката всеки ден”, посочва д-р Савина Стоицова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Другият важен фактор,която анализаторите следят, е времето на удвояване на случаите. В момента то е 24 дни.

В момента в болница се лекуват близо 500 пациенти с коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК